FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MANMOHAN SINGH PRISEGNUO ZA INDIJSKOG PREMIJERA

NEW DELHI, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Manmohan Singh, 71-godišnjiSikh, vjerni pomoćnik Sonie Gandhi prisegnuo je kao 13. indijskipremijer i odmah obećao da će ojačati "svjetovni" značaj zemlje te daće reformirati gospodarstvo u korist "seljaka i radnika".
NEW DELHI, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Manmohan Singh, 71-godišnji Sikh, vjerni pomoćnik Sonie Gandhi prisegnuo je kao 13. indijski premijer i odmah obećao da će ojačati "svjetovni" značaj zemlje te da će reformirati gospodarstvo u korist "seljaka i radnika".

Njegova će vlada imati 67 ministara koji su prisegnuli nakon njega, u predsjedničkoj palači u New Delhiju. Točna raspodjela portfelja nije objavljena.

U ime Pakistana, predsjednik Pervez Mušaraf uputio je "srdačne čestitke" Manmohanu Singhu, pozdravivši njegovu spremnost za "poboljšanje bilateralnih odnosa" i rekavši da se Islamabad "iskreno obvezuje" da pronađe "pravedno i mirno rješenje za sva neriješena pitanja", uključujući i kašmirsko.

Zanimljivo je da je zbog burne povijesti južne Azije Pervez Mušaraf rođen u New Delhiju, indijskoj prijestolnici, a Singh u Gahu (zapadni Punjab, danas Pakistan) prije podjele indijskog potkontinenta 1947.

Singh je skromnog podrijetla i prvi je Sikh - manjinska vjera u indijskoj svjetovnoj republici - na dužnosti šefa savezne vlade koju su dosad obnašali Hindusi. Predsjednik Abdul Kalam pred kojim su prisegnuli Singh i članovi nove indijske vlade je musliman.

Nakon subotnje svečanosti kojom se završilo desetodnevno razdoblje političke nestabilnosti Manmohan Singh, sa svijetlomodrim turbanom na glavi, izjavio je za tisak da ima ovlasti za promjenu indijske politike nakon petogodišnje vlasti indijskih nacionalista koju su obilježili porast nejednakosti između gradskih elita i seoskog stanovništva i vjerske napetosti kojih je najveća žrtva bila muslimanska manjina.

To je prvi put u indijskoj povijesti da Kongresna stranka dinastije Nehru-Gandhi - koja je u oporbi od 1996. pošto je gotovo 45 godina vladala zemljom - predvodi koalicijsku vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙