FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednica Kosor na susretu "Sjećanje na 306 poginule djece u Domovinskom ratu"

SLAVONSKI BROD, 22. svibnja 2004. (Hina) - U organizaciji Zajednicaudruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata uSlavonskome Brodu je održan treći susret roditelja i obitelji djecepoginule u ratu, pod nazivom "Sjećanje na 306 poginule djece uDomovinskom ratu".
SLAVONSKI BROD, 22. svibnja 2004. (Hina) - U organizaciji Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u Slavonskome Brodu je održan treći susret roditelja i obitelji djece poginule u ratu, pod nazivom "Sjećanje na 306 poginule djece u Domovinskom ratu".

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obećala je kako će se boriti da se ne zaboravi 306 djevojčica i dječaka koji su nevini stradali. Najavila je kako će pokrenuti inicijativu da makar simbolično sjedište pravobranitelja za djecu bude u Slavonskom Brodu gdje je u Domovinskom ratu poginulo 29-ero djece, cijeli jedan razred. "Na taj bismo način i u zakon ugradili jednu obvezu u borbi protiv zaborava", kazala je Kosor.

Odgovarajući na novinarska pitanja najavila je kako će o problemima civilnih stradalnika rata biti riječi i na skorom sastanku s čelnicima te Udruge. "Sasvim sigurno ćemo sukladno prioritetima i proračunskim mogućnostima naći rješenja za njihove prijedloge", kazala je Kosor.

Predsjednica Zajednica Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Julijana Rosandić rekla je kako oni ne traže izjednačavanje s vojnim invalidima.

"Mi ne tražimo njihove mirovine niti njihove privilegije, ali ono što država plaća to mora biti isto. Naknade po osnovi ranjavanja i po osnovi gubitka člana obitelji moraju biti iste jer ne može jedan život vrijediti više, a jedan manje, ili ruka branitelja vrijedi više od ruke ili noge civila", kazala je Rosandić. Upozorila je da se već 13 godina problemi civilnih stradalnika guraju pod tepih.

Susret obitelji poginule djece u Domovinskome ratu završio je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika poginuloj djeci "Djevojčica" u brodskom naselju Plavo polje.

Spomenik je podigla Udruga Hrvatska žena i za sada je jedini spomenik djeci poginuloj u ratu u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙