FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka danas održava Šesti sabor na kojem će oko tisuću izaslanika izabrati stranačko vodstvo za iduće četverogodišnje razdoblje. Po prijedlogu Središnjeg odbora HNS-a, jedina kandidatkinja za predsjedničku dužnost je dosadašnja predsjednica Vesna Pusić, a za predsjednika Središnjeg odbora jedini je kandidat Radimir Čačić, koji je i do sada bio na čelu tog stranačkog tijela. Govoreći o radu HNS-a u protekle četiri godine, predsjednica stranke Vesna Pusić istaknula je kako se "HNS dokazao kao stranka sposobna da vodi izvršnu vlast, a posebno u vođenju i osmišljavanju velikih infrastrukturnih projekata i POS-a", te da je ta stranka "prepoznata kao glavni zastupnik građanske opcije i europske orijentacije Hrvatske".

DUBROVNIK - "Poziciju Hrvatske stranke prava danas određuje vjerodostojnost i dosljednost, što nam otvara politički prostor za još uspješnije djelovanje", izjavio je danas na konferenciji za novinstvo u Dubrovniku predsjednik HSP-a Anto Đapić. Govoreći o trenutačnome političkm stanju u Hrvatskoj, Đapić je izrazio nezadovoljstvo odnosom prema Haaškome sudu, ističući da se "haaške optužnice i navodi iz njih prešućuju" te da se o njima "ne zauzima stajalište". Predsjednik HSP-a ocijenio je i kako je "krajnje vrijeme da se sigurnosni sustav u Hrvatskoj dovede u red jer se potpuno raspao". Dodao je da se HSP zauzima za izgradnju države "u kojoj će svi imati jednaka prava, a ne države u kojoj će Vojislav Stanimirović biti u Hrvatskome saboru, a Mirko Norac u zatvoru".

VARAŽDIN - Varaždinska Udruga hrvatskih obrtnika proslavila je danas svečanom sjednicom u zgradi HNK 100. obljetnicu organiziranog obrtništva u tom gradu. Predsjednik varaždinske Udruge hrvatskih obrtnika Vladimir Habek tom je prigodom rekao da je taj grad oduvijek bio mjesto obrtnika i trgovaca. Danas su u Varaždinu registrirana 1844 obrtnika koji zapošljavaju više od 3000 radnika, a sve je više i novootvorenih obrta. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran uručio je varaždinskoj Udruzi hrvatskih obrtnika najviše priznanje HOK-a - plaketu "Zlatne ruke".

VINKOVCI - U međunarodnom vlaku br. 411, koji prometuje između Ljubljane i Atene, prošle je noći umrla četverogodišnja djevojčica, priopćila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava. Da djevojčica ne daje znakove života, primijetila je njezina majka, slovenska državljanka iz Ljubljane, neposredno prije dolaska vlaka na vinkovački željeznički kolodvor oko tri sata. Nesretna djevojčica najvjerojatnije je umrla u snu. Nakon dolaska na željeznički kolodvor u Vinkovcima liječnik i mrtvozornik utvrdili su da je djevojčica umrla te da nema tragova nasilne smrti. Na Odjelu patologije vinkovačke Opće bolnice, obavit će se obdukcija.

SVETA GERA - U skladu sa Sporazumom o malograničnom prometu i suradnji, Slovenija i Hrvatska uredile su Turističku zonu po Kupi i Žumberku na 1665 četvornih kilometara s 438 turističkih mjesta, koja je jučer i danas predstavljena slovenskim i hrvatskim medijima, te načelnicima i gradonačelnicima u Turističkoj zoni. Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo je na predstavljanju schengensku granicu između Hrvatske i Slovenije nazvao "privremenom" jer Hrvatska brzo "hvata zaostatak". "Ubrzo će se pokazati da je investicija u gradnju novih graničnih prijelaza promašena jer će Hrvatska već krajem ovog desetljeća ući u isti civilizacijski krug s istim pravnim poretkom u kojem je odnedavno Slovenija", rekao je Nobilo. Turističku zonu po Kupi i Žumberku čine 64 pristaništa i plovna mjesta te kupališta na objema obalama Kupe, 63 biciklističke staze i 65 pješačkih te 55 mjesta za noćenje.

NOVALJA - U sklopu drugog dana boravka u Ličko-senjskoj županiji, veleposlanici šest zemalja akreditiranih u Hrvatskoj danas su posjetili Novalju na otoku Pagu. Nakon razgovora u Gradskome poglavarstvu veleposlanici NR Kine, Indije, Rumunjske, Poljske, Ruske Federacije i Austrije posjetili su i razgledali Gradski muzej i Rimski vodovod iz prvog stoljeća, a obišli su poznata novaljska izletišta i ured Turističke zajednice grada. O turističkim rezultatima izvijestio ih je novaljski gradonačelnik Ivan Dabo. Veleposlanici su za današnjeg boravka u Novalji izrazili zadovoljstvo što u njihovim državama ima sve više gostiju koji se zanimaju za dolazak na Jadran.

OSIJEK -U Rektoratu osječkoga Sveučilišta danas je predstavljen projekt podizanja spomenika đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru, čije ime i nosi ovo Sveučilište. Jedan od pokretača ovoga projekta je Družba "Braća hrvatskog zmaja", a član Družbe, akademik Andrija Munjaković, naglasio je kako je ovaj projekt dio nastojanja da se u osječkoj Tvrđi postave spomen-obilježja trojici hrvatskih velikana i učenika osječke Gimnazije: biskupu Strossmayeru, te nobelovcima Vladimiru Prelogu i Lavoslavu Ružički. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milan Moguš podsjetio je kako se iduće godine obilježava 190. obljetnica Stroosmayerova rođenja i 100. obljetnica njegove smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙