FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O pripremama za ulazak Teologije u Đakovu u sastav osječkog Sveučilišta

ĐAKOVO/OSIJEK, 22. svibnja (Hina) - Ulazak đakovačke Teologije u sastavosječkog Sveučilišta provodi se na tri razine - na razini kongregacijeSvete Stolice, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa iSveučilišta, a s tim u vezi na redu je izradba dokumentacije,doznaje se od predstojnika Teologije prof. dr. sc. Nikole Dogana kojije izrazio zadovoljstvo što će taj studij, koji djeluje od 1805.,postati sastavn
ĐAKOVO/OSIJEK, 22. svibnja (Hina) - Ulazak đakovačke Teologije u sastav osječkog Sveučilišta provodi se na tri razine - na razini kongregacije Svete Stolice, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilišta, a s tim u vezi na redu je izradba dokumentacije, doznaje se od predstojnika Teologije prof. dr. sc. Nikole Dogana koji je izrazio zadovoljstvo što će taj studij, koji djeluje od 1805., postati sastavnim dijelom obrazovnog sustava osječkog Sveučilišta.

Senat osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" na travanjskoj je sjednici jednoglasno prihvatio prijedlog đakovačkog i srijemskog biskupa msgr. dr. Marina Srakića da u sastav Sveučilišta uđe đakovačka Teologija, koja sada djeluje kao područni studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na Teologiji studira 196 studenata za svećenički poziv (za njih studij traje šest godina) te studenti laici (koji studiraju pet godina), a među predavačima 18 je doktora teologije i 13 magistara.

Za sada studenti laici nakon završena studija teologije rade kao vjeroučitelji u osnovnim i srednjim školama. Cilj je, istaknuo je Dogan, "kad se popune potrebni vjeronačni kadrovi u Biskupiji, zaposliti laike teologe u raznim ustanovama, od bolnica do centara za socijalnu skrb i slično".

Rektorica Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" prof. dr. Gordana Kralik rekla je kako je "Sveučilište s radošću prihvatilo inicijativu đakovačkog i srijemskog biskupa Marina Srakića o ulasku Teologije u Đakovu u sastav Sveučilišta, jer je riječ o visokoškolskoj ustanovi duge tradicije i kvalitete".

Uostalom o tome "svjedoči i jednoglasna potpora članova Senata". Da bi Teologija u Đakovu bila "uzdignuta na razinu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, jer sada djeluje kao područni studij zagrebačkog KBF-a, nužno je ispuniti određene uvjete kao što je znanstveni kadar, primjerena knjižnica, prostor, a to Teologija u Đakovu ima", rekla je rektorica. Dodala je kako je osnovano sveučilišno i biskupijsko povjerenstvo za izradbu dokumenata, poput statuta i ostalih, te se, kako je rekla, nada da će sve biti gotovo ove godine.

Na Sveučilištu "Josipa Jurja Strossmayera" studira 13.700 studenata na deset fakulteta, Odjelu za matematiku i Visokoj učiteljskoj školi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙