FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 21 sat
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 21 sat

GOSPIĆ - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je "individualiziranje krivnje i procesuiranje ratnih zločina naša temeljna demokratska obveza". "Da je to učinjeno, u Haagu ne bi bila potrebna suđenja hrvatskim državljanima po zapovjednoj odgovornosti", rekao je Mesić na svečanoj sjednici Skupštine i Poglavarstva Ličko-senjske županije održanoj u prigodi Dana Županije. Predsjednik Mesić sa suradnicima i domaćinima nazočio je otvorenju izložbe u Muzeju Like pod nazivom "Kina - zemlja koju ne poznajemo", a otvorio ju je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhi Zhaolin.

GOSPIĆ - Predsjednik Republike Stjepan Mesić opovrgnuo je danas informaciju da je tajnik njegova Ureda Željko Bagić dobio otkaz. Upitan je li Bagić podnio ostavku, predsjednik Mesić je rekao kako ima nekih razgovora i da će se to sada rješavati. "Provodimo preustroj Ureda, popunjeno je mjesto šefa Kabineta, odnosno predstojnika Ureda. Vidjet ćemo kako će ta mjesta i poslovi biti posloženi pa ćemo se prema tome kadrovski odlučiti, rekao je predsjednik Mesić novinarima prigodom današnjeg posjeta Ličko-senjskoj županiji i gradu Gospiću.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang nakon današnje sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) proglasio je krizno stanje u HZZO-u zbog velikog porasta troškova zdravstvene zaštite u prvom tromjesečju ove godine. "Na razini cijelog zdravstvenog proračuna smjeli smo, prema smjernicama EU, potrošiti 4,5 posto više novca, a potrošili smo višestruko više", rekao je Hebrang na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća. Hebrang je najavio "oštre razgovore" s ravnateljima svih bolnica. Zbog velikih troškova za lijekove u HZZO-u je osnovan krizni stožer sa zadaćom da izradi mjere za racionalizaciju potrošnje lijekova i predloži promjene u načina određivanja cijena lijekova.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potpisao je danas u Splitu s rektorom splitskog Sveučilišta Ivanom Pavićem sporazum o odobravanju stambenih kredita, što će osigurati subvencioniranje kamata na stambene kredite za djelatnike splitskog Sveučilišta tako što će Ministarstvo pokrivati dvije trećine kamata, odnosno 4,19 posto od ukupno 6,29 posto. Potpisan je i sporazum o proceduri postupanja u nabavi roba i usluga te ustupanju radova pri korištenju kreditnih sredstava banaka, koji će naknadno potpisati i rektori ostalih hrvatskih sveučilišta. U suradnji sa Sveučilištem napokon je riješen i status zaposlenika i studenata koje je, odlukom bivše Vlade, Sveučilište trebalo preuzeti s ukinutog Veleučilišta.

SISAK - Na širem području Gline danas su ekipe Uprave za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske ekshumirale posmrtne ostatke dviju osoba, doznaje se od voditelja vladine ekipe za ekshumacije Marka Miloša. Posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani su na gradskom groblju u Glini, a druga osoba ekshumirana je u mjestu Brestiku. U tri dana pokusnih iskapanja pojedinačnih i masovnih grobnica iz Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji, vladine ekipe ekshumirale su posmrtne ostatke pet osoba.

ZAGREB - Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana 2. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, priopćila je Vlada. Na sjednici Povjerenstva donesen je zaključak o potrebi što žurnije izrade županijskih aktivnosti i mjera za unaprjeđenje stanja prostora i okoliša lokacija naseljenih Romima.U tom će pogledu potpredsjednica Kosor uputiti svim županima i gradonačelnici Grada Zagreba pismo kojim će se zatražiti žurno poduzimanje predmetnih mjera i aktivnosti i očitovanje o njima. Također je zaključeno kako će se od Grada Zagreba zatražiti povrat 300.000,00 kuna zbog neispunjenja programa za koja su mu ta sredstva doznačena 2000. i 2001. godine.

ZAGREB - Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) razmotrilo je danas neka aktualna programska pitanja vezana uz objavljivanje priloga o privatizaciji "Sunčanog Hvara", emitiranoga u TV Dnevniku 19. svibnja 2004., te s tim u vezi podsjeća na zakonsku odredbu da nitko nema pravo prisilom ili zloporabom položaja utjecati na programski sadržaj medija ni na bilo koji drugi način nezakonito ograničavati slobodu medija što se odnosi i na upletanje te pritisak na uređivačku samostalnost novinara i urednika. Nakon redovitoga sastanaka, Ravnateljstvo HRT-a u priopćenju za javnost ističe kako smatra "neprikladnim povezivanje nezadovoljstva objavljenom informacijom s prijetnjama o uvođenju PDV-a HRT-u, tj. mogućim financijskim kažnjavanjem HRT-a zbog takva nezadovoljstva".

ZAGREB -Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem primio je danas u radni posjet izaslanstvo Misije Svjetske banke predvođeno Pasiem Sahlbergom, s kojim je razgovarao o prioritetima hrvatske obrazovne politike te poteškoćama i potrebama sustava obrazovanja, priopćeno je iz Odbora. Selem je predstavnike Misije izvijestio da Hrvatskoj predstoji obrazovna reforma, u kojoj je pomoć Svjetske banke dobrodošla. Sahlberg se složio da se važne odluke obrazovne reforme ne mogu donositi u kabinetima, bez rasprave u javnosti i konzultacije stručnjaka, te da se hrvatsko školstvo ne može integrirati u europsko bez velikog promišljanja i uvažavanja različitih mišljenja.

VINKOVCI - Gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i savjetnik za demokratsku inicijativu i lokalnu samoupravu pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) Tom Rogers potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u okviru provedbe projekta reforme lokalne samouprave, koji u Hrvatskoj provodi USAID. Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića, u okviru projekta reforme lokalne samouprave Vinkovci su se odlučili za model informatičkog menadžmenta koji USAID također nudi, a kojemu je cilj unaprijediti informatičko upravljanje gradom.

ZAGREB - U zadnja četiri tjedna u Istri je uklonjeno 68 bespravno izgrađenih objekata - vlasnici su sami srušili 52 objekta, a Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 16 objekata, priopćeno je danas iz Ministarstva. Danas su bespravno izgrađeni objekti uklanjani na području općine Medulin u Valle Kaželi. Ministarstvo navodi da je planiralo ukloniti sedam ilegalno sagrađenih objekata, ali su i prije dolaska inspekcije vlasnici sami započeli s rušenjem njih šest, pa je Ministarstvo danas uklanjalo samo jedan objekat, koji vlasnik sam nije srušio.

SINJ - U Sinju je danas u organizaciji Zapovjedništva za izobrazbu i obuku Hrvatske kopnene vojske održano završno natjecanje za najboljeg vojnika. U završnici je sudjelovalo 16 natjecatelja: po četvorica iz središta Šibenika, Pule, Koprivnice i Požege. Za najboljeg vojnika proglašen je Mario Kraljević iz Središta za obuku Šibenik. Drugo mjesto pripalo je Tomislavu Marasoviću, također iz Središta Šibenik, a treće mjesto Siniši Abramoviću iz požeškog središta. Proglašene su i najbolje ekipe pa je prvo mjesto pripalo šibenskoj, drugo požeškoj i treće pulskoj.

ZAGREB - Kriminalistička obrada protiv sutkinje zagrebačkog Općinskog suda D.R. i njenog supruga, odvjetnika V.R., ukazuje da je bračni par krivotvorio veći broj sudskih odluka, izvijestilo je danas zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo. "Do sada prikupljene obavijesti ukazuju na veći broj krivotvorenih sudskih odluka", kaže se u priopćenju zagrebačke općinske državne odvjetnice Vesne Abramović, koja je ranije izvijestila da u suradnji sa zagrebačkom policijom i MUP-om prikupljaju obavijesti o sutkinji i odvjetniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙