FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SA ZATVORENE SJEDNICE VLADE

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - SA ZATVORENE SJEDNICE VLADE
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - SA ZATVORENE SJEDNICE VLADE

Hina- Financijski servis

Hrvatska vlada danas je na zatvorenoj sjednici podržala upućivanje u saborsku proceduru izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora koje je predložio Demokratski centar (DC), doznaje se u Vladi.

Predloženim odredbama aktualnim zakupcima se bez natječaja omogućava davanje u zakup poslovnog prostora u državnom vlaslinštvu, odnosno prodaja poslovnog prostora u vlasništvu RH pod uvjetima i prema postupku koje će Vlada propisati Uredbom.

Nove odredbe odnosile bi se na obrtnike (zakupce) koji imaju do 10 zaposlenika i male tvrtke do 50 zaposlenih. Time se, navodi se u obrazloženju predloženog zakona, želi sačuvati tradicionalna namjena poslovnih prostora, posebice u velikim gradovima, jer mali i tradicionalni obrti i tvrtke ne mogu izdržati konkurenciju velikih.

U obrazloženju se također navodi da bi primjerice samo u Gradu Zagrebu trebalo raspisati javne natječaje za oko 1500 poslovnih prostora s obzirom da im ističu ugovori koji su sklopljeni 1998. i u pravilu na pet godina.

Izmjenama se također predlaže da država, općine, gradovi i županije svoj poslovni prostor neposrednom pogodbom mogu dati u zakup i pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju javnu djelatnost, a da pri tom ne stječu dobit, zatim političkim strankama i udrugama građana.

Predloženim izmjenama se propisuje da će Vlada uredbu kojom će urediti uvjete i postupak prodaje poslovnog prostora, ali i način određivanja njegove cijene, način plaćanja te namjenu sredstava ostvarenih tom prodajom donijeti u roku od 60 dana od donošenja zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙