FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OFTALMOLOŠKI KONGRES:TELEMEDICINSKI PRIJENOS PET OPERACIJA OKA

OPATIJA, 20. svibnja(Hina) - U sklopu Četvrtog kongresa Hrvatskogoftalmološkog društva (HOD), koji se od 20.do 22. svibnja održava uOpatiji, danas je ostvaren prvi široj javnosti dostupan telemedicinskiprijenos pet operacija oka koje su uspješno obavili liječnici u Kliničkoj bolnici "Sestara milosrdnica" u Zagrebu.
OPATIJA, 20. svibnja(Hina) - U sklopu Četvrtog kongresa Hrvatskog oftalmološkog društva (HOD), koji se od 20.do 22. svibnja održava u Opatiji, danas je ostvaren prvi široj javnosti dostupan telemedicinski prijenos pet operacija oka koje su uspješno obavili liječnici u Kliničkoj bolnici "Sestara milosrdnica" u Zagrebu.

Katarakt ili sivu mrenu oka nekolicine bolesnika operirali su liječnici iz zagrebačkih te šibenske, pulske i splitske bolnice - prof. Tihomir Ćurković, doc. Renata Iveković, mr. Ante Ercegović, dr. Edi Ladavac i mr. Kajo Bućan.

Prijenos u Opatiji vodili su predsjednik HOD-a prof. Zdravko Mandić i mr. Nikola Sušić.

Riječ je o suvremenu pristupu operaciji sive mrene ultrazvukom. Kad se ukloni mrena, bolesnicima se ugrađuje savitljiva leća, a dok traje operacija, bolesnik je pod lokalnom anestezijom koju prima putem anestezijskih kapljica, objasnio je prim. dr. Ante Pentz iz Organizacijskog odbora Kongresa

Oporavak vidne oštrine, kao i opći oporavak bolesnika, vidljivi su u kraćem razdoblju nakon operacije, dodao je.

Izravni prijenos operacije oka mogli su pratiti i sudionici 2. hrvatskog kongresa telemedicine u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, a omogućeno je i praćenje na internetskim stranicama www. kbsm.hr.

Na Kongresu HOD-a sudjeluje oko 270 oftalmologa i drugih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, a glavna tema je "Oko i sistemske bolesti oka", odnosno povezanost sistemskih bolesti organizma i određenih patoloških stanja u oku.

Pokrovitelj je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙