FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠESTOTA OBLJETNICA RADA PAVLINSKOG SAMOSTANA U KAMENSKOM

KARLOVAC, 20. svibnja 2004. (Hina) - U Kamenskom nadomak Karlovca danasje proslavljena 600. obljetnica osnutka Pavlinskog samostana, asvečanost je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
KARLOVAC, 20. svibnja 2004. (Hina) - U Kamenskom nadomak Karlovca danas je proslavljena 600. obljetnica osnutka Pavlinskog samostana, a svečanost je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal Bozanić posvetio je i djelomice obnovljenu crkvu Blažene Djevice Marije Snježne u Kamenskom i oltare, uništenu srpskom agresijom na to područje, te je u glavni oltar položio moći blaženog Alojzija Stepinca.

Svečanosti su, osim mnoštva vjernika, nazočili general pavlinskog reda Izidor Mateševski iz Poljske, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, predstavnici pavlina iz Madžarske, Njemačke, Slovačke i Italije i mnogih drugih crkvenih redova, karlovačkih županijskih i gradskih vlasti, Ministarstva kulture i Ministarstva obrane koji pomažu obnovu pavlinskog samostana i crkve Blažene Djevice Marije Snježne u Kamenskom.

Kardinal Bozanić je, govoreći o rušenju i obnovi crkve Majke Božje Snježne i pavlinskog samostana proteklih stoljeća, podsjetio kako je "crkve rušio neprijatelj naroda - kako nekada Turci, tako i nedavno Turci našeg doba - jer onaj tko je protiv naroda, taj ruši ono gdje se narod okuplja i ono što mu daje snagu".

Dodao je kako je obnova crkve u Kamenskom i njezinih oltara "obnova vjernosti Bogu i Božjim zakonima".

General pavlinskog reda Izidor Mateševski uručio je nadbiskupu Bozaniću povelju o počasnom članstvu u pavlinskom redu zbog njegovih zasluga za pomoć pavlinima. Istaknuvši kako je "pavlinski rad duboko utkan u kulturu i povijest hrvatskog naroda". Iskazavši radost što se sklapanjem gospodarskih saveza širi jedinstvo Europe, upozorio je kako je "takvo ujedinjenje daleko od jedinstva duhovnosti europskih naroda i zemalja".

Mateševski je također rekao da se danas ne poštuju dovoljno kršćanske vrjednote koje su korijen cjelokupne duhovnosti i europske kulture. "Bude li taj korijen bolestan zbog zalijevanja svakojakim otrovima, onda će i cijelo drvo Europe biti trulo i past će, a taj pad može biti velik", rekao je Izidor Mateševski.

Nakon svečanosti 600. obljetnice osnutka pavlinsklog samostana u Kamenskom počeo je dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Pavlinski samostani u karlovačko-ozaljskom kraju", u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatske provincije pavlina.

Najavljeni predavači su, uz ine, dr. Ante Sekulić, dr. Milan Kruhek, Marinko Marinković, dr. Mijo Korade, akademik Josip Bratulić, prof. Domagoj Perkić, te duhovnici pavlinskog reda i konzervatori iz Krakowa koji su obnovili danas posvećene oltare.

Oni će govoriti o temama: "Izvornost pustinjačke duhovnosti i autohtonosti pavlinskog reda u Hrvatskoj", "Stradavanje pavlinskog samostana u Kamenskom u vrijeme Domovinskog rata", "Sveti Pavao pustinjak i pavlinska duhovnost", "Pavlinski doprinos prosvjeti i kulturi u karlovačkom kraju", "Glagoljske isprave o pavlinima s posebnim osvrtom na samostane karlovačkog kraja", "Najnovija arheološka iskopavanja i istraživanja u prostoru pavlinskog samostana u Kamenskom" i druga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙