FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o (Ne)dostupnosti informacija

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Na okruglom stolu u organizacijiKluba novinara i Transparency international Hrvatska o temi(ne)dostupnost informacija održanom danas u Europskom domu bilo jeriječi o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pravu na pristupinformacijama donijetog prošle godine.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Na okruglom stolu u organizaciji Kluba novinara i Transparency international Hrvatska o temi (ne)dostupnost informacija održanom danas u Europskom domu bilo je riječi o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pravu na pristup informacijama donijetog prošle godine.

"Želimo da se vlast obveže davati informacije o svojim postupcima i odluke o njihovoj utemeljenosti", rekao je pravni stručnjak Josip Kregar. Kao primjer naveo je da javnost nije izvještena o promjeni sastava Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Ante Petrović upozorio je na najnoviji primjer neizvještavanja javnosti u slučaju Sunčanog Hvara (o ukidanju zapreke za raspolaganje dionicama tvrtke koje bi omogućilo njezinu prodaju)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce govorio je o učestalim pritužbama novinara na zatvaranje pristupa informacije od strane tijela državne i javne uprave što po njegovu mišljenju pokazuje da je to "oblik nove političke metode". Po njegovim riječima parlament je samo dekor, a odlučuje se u Vladi, a novinarima je vrlo teško doći do informacija koje trebaju prezentirati javnosti. Vlast je dužna izvijestiti javnost, što i kako radi, a što ne i zašto, rekao je Lučić.

Medijski stručnjak i profesor s Fakulteta političkih znanosti Stjepan Malović rekao je da je gotovo nezamislivo da se političari koji nesavjesno obavljaju svoj posao sankcioniraju na sudovima časti. Oni vrlo dobro znaju da će eventualne tužbe koje novinari protiv njih podignu radi uskrate informacije najvjerojatnije završiti zastarom. S druge strane novinari koji ne rade dobro svoj posao podliježu novinarskom sudu časti, rekao je Malović.

Prema mišljenju predsjednika Libre Joze Radoša u Hrvatskoj treba razviti kulturu traženja i davanja informacija.

Đorđe Gardašević (Pravni fakultet, TI Hrvatska) rekao je da svako ograničenje pristupu informacijama mora biti razmjerno potrebi za njima, zakonski utemeljeno i imati legitiman cilj, te da tek tada može biti zakonito.

Na okrugli stol su pozvani i predstavnici vlasti i sudbene vlasti, no svoj su nedolazak ispričali zauzetošću drugim obvezama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙