FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Đakovu održan znanstveni skup o Strossmayeru

ĐAKOVO, 19. svibnja 2004. (Hina) - U okviru kulturno-znanstvenogpriredbe Drugi Strossmayerovi dani - ove godine posvećenih uloziđakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera u književnomstvaralaštvu - danas je u Muzeju Đakovštine u Đakovu održan znanstveniskup "Strossmayer u književnosti".
ĐAKOVO, 19. svibnja 2004. (Hina) - U okviru kulturno-znanstvenog priredbe Drugi Strossmayerovi dani - ove godine posvećenih ulozi đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera u književnom stvaralaštvu - danas je u Muzeju Đakovštine u Đakovu održan znanstveni skup "Strossmayer u književnosti".

Predstavnici Đakovačke i srijemske biskupije, HAZU-a i književnici na skupu su zajedno s domaćinima ustvrdili kako se Strossmayerova književnička uloga u njegovoj svestranosti nepravedno smatra jednom od njegovih manje važnih djelatnosti te da je skup prigoda da se Strossmayer u pravome svjetlu predstavi i kao ozbiljan književnik.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Zorana Vinkovića i predsjednika Organizacijskog odbora Strossmayerovih dana Ivice Mandića akademik Franjo Šanjek predstavio je Strossmayera kao jednog od najnaprednijih ljudi svojega doba.

"Bio je erudit i teolog, političar i gospodarstvenik, mecena i poticatelj brojnih projekata od nacionalne važnosti, narodni tribun i jedan od najsjajnijih govornika na Prvom vatikanskom saboru. Strossmayer je bio Europejac, vizionar i humanist, a u hrvatskom je narodu vidio istinskog posrednika između zapada i istoka. Jednom riječju, Strossmayeru pripada mjesto u samu Panteonu hrvatskih velikana. Svoju ljubav prema književnosti pokazao je kao poticatelj i pokrovitelj brojnih projekata, ali i kao književnik s nekoliko vlastitih djela", rekao je Šanjek.

Naslovivši svoje predavanje "Strossmayer kao putopisni pisac", akademik Dubravko Jelčić rekao je kako je Strossmayer još umnogome neistražena tema.

"Najčešće ga promatramo kroz njegovo crkveno, gospodarsko, političko i mecensko djelovanje, no zaboravljamo na još jednu dionicu njegova stvaralaštva koja je samo na prvi pogled najmršavija, a zapravo je vrlo bitna i predstavlja Strossmayera kao ozbiljna pisca. Njegova uloga u književnosti može se trojako gledati - Strossmayer kao poticatelj i dobrotvor u književnosti, Strossmayer kao književna tema i Strossmayer kao pisac, što on bezuvjetno jest, o čemu govori nekoliko njegovih putopisa", rekao je akademik Jelčić.

Na znanstvenom skupu, koji je vodio prof. dr. Stanislav Marijanović, o Strossmayeru u književnosti govorili su i đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić, prof. dr. Vinko Brešić, književnici Helena Sablić-Tomić, Goran Rem, Milorad Nikčević, Magdalena Lukić i ini.

Istaknuto je da je HAZU u suradnji s gradom Đakovom spreman iduće godine prigodno obilježiti 190. obljetnicu rođenja i 100. obljetnicu smrti Josipa Jurja Strossmayera.

Drugi Strossmayerovi dani, koji su počeli u subotu, završit će večeras kad će u spomen-muzeju biskupa Strossmayera biti predstavljena knjiga "Pjesme o Šimunu Petru" đakovačkog književnika i književnog kritičara Mirka Ćurića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙