FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR BRANKO VUKELIĆ S POTPREDSJEDNIKOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE MIROLJUBOM LABUSOM

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić primio je u utorak u radni posjetpotpredsjednika Vlade Republike Srbije Miroljuba Labusa te ga upoznaos ustrojem ministarstva kojem je na čelu kao i s gospodarskimprioritetima Vlade Republike Hrvatske.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić primio je u utorak u radni posjet potpredsjednika Vlade Republike Srbije Miroljuba Labusa te ga upoznao s ustrojem ministarstva kojem je na čelu kao i s gospodarskim prioritetima Vlade Republike Hrvatske.

Tom je prilikom, kako je priopćeno, ministar Vukelić istaknuo kako su osnovne smjernice gospodarske politike Vlade snažna podrška proizvodnji i poticanju izvoza, što uključuje unapređenje gospodarske suradnje i robne razmjene sa svim zemljama u regiji ali i šire. Ministar Vukelić također je naglasio važnost poticanja malog i srednjeg poduzetništva te stranih ulaganja u Hrvatsku.

Ministar Vukelić izrazio je nastojanje hrvatske strane za daljnjim poboljšanjem gospodarskih odnosa s Republikom Srbijom, čemu će, kako je istaknuo, doprinijeti provedba Ugovora o slobodnoj trgovini.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Labus istaknuo je kako njegova Vlada intenzivno radi na uklanjanju birokratskih prepreka koje stoje na putu jačanja gospodarske suradnje. Labus je izrazio i zadovoljstvo Odlukom hrvatske Vlade o produljenju suspenzije viznog režima za državljane Srbije i Crne Gore do 30. lipnja 2004. godine.

Na sastanku se razgovaralo i o Uredbi Vlade Republike Srbije o posebnim uvjetima i načinu izvoza, prerade, distribucije i prometa nafte i naftnih derivata kojom je znatno smanjen hrvatski izvoz nafte i naftnih derivata u Srbiju. Prema Labusovim riječima, Uredba je privremeno rješenje i srpska će strana izvijestiti hrvatsku čim se stvore pretpostavke za njeno ukidanje.

Ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 2003. godine 268 milijuna američkih dolara, što je 19 posto više nego 2002. godine. Izvoz je iznosio 191 milijun američkih dolara i bio je veći za 10,8 posto, dok je uvoz iznosio 77 milijuna dolara i bio je veći za 44,1 posto. Prema navedenim podacima Hrvatska bilježi suficit u robnoj razmjeni u iznosu od 114,3 milijuna američkih dolara.

U siječnju 2004. godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 20 milijuna američkih dolara, što je 60 posto više u odnosu na isto razdoblje 2002. godine. Izvoz je iznosio 15 milijuna američkih dolara i bio je veći za 52 posto, dok je uvoz iznosio 5 milijuna dolara i bio je veći za 66 posto. Prema navedenim podacima Hrvatska bilježi suficit u robnoj razmjeni u iznosu od 10 milijuna američkih dolara.

Inače, Hrvatska je treći najznačajniji strani ulagač u Republici Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙