FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VENERA I MARS I NISU TAKO RAZLIČITI KAD SE ZALJUBE

RIM, 18. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Kažu da su žene s Venere, amuškarci s Marsa, ali spolovi postaju sličniji kad se zaljube, tvrdiskupina talijanskih znanstvenika.
RIM, 18. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Kažu da su žene s Venere, a muškarci s Marsa, ali spolovi postaju sličniji kad se zaljube, tvrdi skupina talijanskih znanstvenika.

Promjene koje ih približavaju događaju se u oba spola kad ih pogodi Kupidonova strelica, pokazala je jedna nova studija.

Zaljubljenim muškarcima pada razina muškoga hormona testosterona, a u žena je obrnuto: poraste im razina toga hormona koji pojačava agresivnost i spolni nagon.

Taj su učinak zaljubljenosti uočili talijanski znanstvenici koji su mjerili razinu hormona dvanaestorice muškaraca i dvanaest žena koji su se zaljubili u zadnjih šest mjeseci.

Zašto se to događa, i dalje je tajna, kažu znanstvenici.

Donatella Marazziti koja je vodila skupinu istraživača sa sveučilišta u Pisi, rekla je za časopis New Scientist: "Muškarci na neki način postaju sličniji ženama, a žene muškarcima".

"Kao da priroda želi eliminirati ono što razlikuje muškarca i ženu jer je važnije preživjeti i pariti se", zaključila je.

Znanstvenici su otkrili i povišenu razinu kortizona, hormona stresa u zaljubljenih muškaraca i žena, što možda dokazuje da je ljubav stresna.

Hormonalni status novozaljubljenih dobrovoljaca istraživači su usporedili s nalazima skupine od dvadeset i četvero muškaraca i žena koji su sami ili u stabilnoj dugotrajnoj vezi.

Ista je skupina znanstvenika 1999. otkrila da razina serotonima, spoja koji ima smirujući učinak, padne ispod normalne razine u zaljubljenih, kao i u ljudi s opsesivno-kompulzivnim poremećajem ličnosti.

Obje skupine provode puno vremena opsesivno razmišljajući o nekomu ili nečemu. Andreas Bartels s londonskoga University Collegea zato je sumnjičav prema novim rezultatima. On tvrdi da hormonalne promjene mogu jednostavno biti posljedica pojačane seksualne aktivnosti.

No Marazziti kaže da ispitanici njezine kontrolne skupine prakticiraju seks jednako često kao i oni iz skupine zaljubljenih.

Osim toga, druge su studije već pokazale da razina testosterona u muškaraca raste s učestalošću seksualne aktivnosti. Da su hormonalne promjene samo posljedica seksa, Marazziti kaže da bi onda razina testosterona muškarcima rasla, a ne padala.

Ona je otkrila i da hormonalne promjene traju onoliko koliko i romantična zaljubljenost, što i nije dugo. Kad je iste dobrovoljce ponovno testirala jednu ili dvije godine poslije, otkrila je da im se razina hormona vratila na normalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙