RIM, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Prvo Sveučilište gastronomskih znanosti, čiji su pokretači članovi talijanske udruge za nutricionizam i prehrambeno obrazovanje Slow Food, otvorit će vrata prvim studentima u nedjelju u sjevernom
talijanskom gradu Pollenzu blizu Torina, a njegovi se osnivači nadaju da će ono postati "buduće međunarodno središte gastronomske kulture".
RIM, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Prvo Sveučilište gastronomskih
znanosti, čiji su pokretači članovi talijanske udruge za nutricionizam
i prehrambeno obrazovanje Slow Food, otvorit će vrata prvim studentima
u nedjelju u sjevernom talijanskom gradu Pollenzu blizu Torina, a
njegovi se osnivači nadaju da će ono postati "buduće međunarodno
središte gastronomske kulture".#L#
Početak rada Sveučilišta bit će obilježen mnogim konferencijama za
novinare kojima će se obratiti mnoge slavne osobe poput francuskog
kulinarskog maga Paula Bocusea, talijanskog pisca Umberta Eca i
bivšega francuskog ministra kulture Jacka Langa.
Svake će se godine na ovo jedinstveno sveučilište moći upisati, prema
riječima jednoga od utemeljitelja Carla Petrinija, 600 studenata, a
među predavačima će se naći 130 renomiranih imena iz Italije, SAD-a,
Francuske, Australije i Japana.
U listopadu će na prvu godinu trogodišnjeg studija biti upisano 70
brucoša. Diplome ove visoke škole za koju je do sada stiglo 490 upita
iz 32 zemlje, priznavat će Europska unija.
Nakon trogodišnjeg studija studenti će dobiti jednu od dvije diplome
Sveučilišta u Pollenzu: stručnjaka za prehrambenu i gastronomsku
komunikaciju ili stručnjaka za proizvodnju i distribuciju prehrambenih
proizvoda. Postoji i mogućnost dvogodišnje specijalizacije.
Sveučilište u Pollenzu funkcionirat će kao pravi sveučilišni campus s
jednim mentorom na 15 studenata, a školska godina stajat će 19.000
eura.
"Naše studente nećemo podučavati tajnama kulinarstva, nego ćemo
obrazovati buduće menadžere koji će se zapošljavati na vodećim
mjestima u prehrambenim tvrtkama, novinare i gastronomske kritičare te
osobe koje će se baviti izdavanjem kuharica i slične literature",
objasnio je ravnatelj Sveučilišta Vittorio Manganelli.
Među obveznim kolegijima naći će se povijest kulinarstva i
gastronomije, antropologija prehrane, nutricionizam te istraživanje
prehrambenog tržišta.
Ukupno 7.000 kvadratnih metara Sveučilišta bit će podijeljeno na
četiri dijela. U jednom će biti zgrada Sveučilišta, u drugome luksuzan
hotel kategorije, u trećemu restoran te podrum s 300.000 butelja vina.
Projekt vrijedan 21 milijun eura uglavnom su financirale vlasti
pokrajina Piemonte i Emilia Romagna, također članice udruge Slow Food.
"Francuska je domovina gastronomije, no mi Talijani, osnivamo prvo
gastronomsko sveučilište", ponosno je novinarima kazao Carlo Petrini.
(Hina) xmh ydgk