FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: TRGOVCI NAKON ULASKA U EU NE MIJENJAJU CIJENE

LJUBLJANA,18. svibnja(Hina) - Na policama slovenskih trgovina više oddva tjedna nakon ulaska države u EU nema posebnih poskupljenja, osimnešto veće cijene šećera (od 1,80 kuna za kilogram), no nema nipojeftinjenja koje su trgovci najavljivali zbog ukidanja carina.
LJUBLJANA,18. svibnja(Hina) - Na policama slovenskih trgovina više od dva tjedna nakon ulaska države u EU nema posebnih poskupljenja, osim nešto veće cijene šećera (od 1,80 kuna za kilogram), no nema ni pojeftinjenja koje su trgovci najavljivali zbog ukidanja carina.

"Ukinute su sve carine koje su trgovci krivili za visoke cijene, ali je očekivanje većine kupaca o pojeftinjenjima preko noći bilo naivno", piše u utorak mariborski list "Večer" koji tvrdi da su mnogi artikli jeftiniji u Austriji, što koriste oni koji žive blizu granice jer kupljenu robu više ne treba prijavljivati.

Nova cijena banana u slovenskim trgovinama bit će oko 30 posto veća jer je samo šest trgovaca dobilo licencu za njihov uvoz, a još više poskupjet će uvozni češnjak jer nijedno slovensko poduzeće nije dobilo europsku uvoznu licencu. Što se tiče svježeg povrća, tu se mogu očekivati velike oscilacije, dodaje list.

"Ukidanjem carine zelena salata nominalno pojeftinjuje za 20 posto, ali cijena za kilogram svejedno može varirati od jednog do deset eura", kažu u "Geaproduktu", većem mariborskom uvozniku povrća. Do sada su, kažu uvoznici povrća, cijene bile nerazumljivo niske, a sada će više ovisiti o vremenskim prilikama, kako u pogledu cijene tako i kvalitete. Poljoprivredni proizvodi s područja Balkana i Turske ne bi smjeli poskupiti jer EU s tim državama ima sporazum o slobodnom uvozu, rekao je za "Večer" Faris Jukič, komercijalni direktor "Geaprodukta".

Cijene u trgovinama će se svakako promijeniti, ali to je dugotrajan proces na koji se trgovci moraju pripremiti, kaže Tomaž Krošel, student ekonomije koji radi studijsko istraživanje o utjecaju primanja u Europsku uniju na slovenske cijene.

"Najprije se je s europskim cijenama izjednačila cijena benzina, koja je sada na istoj razini kao u Austriji i Italiji", kaže Krošel, ali tvrdi da cijene u slovenskim trgovinama općeniti nisu više od onih u Trstu ili Grazu. On, međutim, veće promjene očekuje prilikom uvođenja eura kroz tri godine jer iskustvo iz drugih država govori da su trgovci tu priliku iskoristili da cijene zaokruže "na gore".

Vodeće trgovačke kuće u međuvremenu odbijaju komentirati kako će se ulazak u Europsku uniju pokazati na njihove cjenike, ali je opći dojam da smatraju kako su potrošači previše nestrpljivi i da će promjene biti minimalne i proći neprimijećeno, navodi "Večer" u svojoj reportaži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙