FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKANCI, BRITANCI I FRANCUZI PROTIV SOCIJALNIH DAVANJA U FRANCUSKOJ

OXFORD, 19. travnja 2004. (Hina/AFP) - Amerikanci i Britanci koji su uvijek spremni za svađu s Francuzima, pa i kada je posrijedi gastronomija, načinili su kratko primirje na gastronomskom festivalu koji se održava nedaleko od Oxforda, upozoravajući na "smiješne namete" koji pritišću francusku gastronomiju.
OXFORD, 19. travnja 2004. (Hina/AFP) - Amerikanci i Britanci koji su uvijek spremni za svađu s Francuzima, pa i kada je posrijedi gastronomija, načinili su kratko primirje na gastronomskom festivalu koji se održava nedaleko od Oxforda, upozoravajući na "smiješne namete" koji pritišću francusku gastronomiju.#L# "U Francuskoj restoran ne može donositi zaradu uz postojeće zakone. Premda puno radimo, gotovo ništa ne zaradimo", kaže sudionik festivala, Britanac koji je vlasnik dvaju restorana u Parizu. Američki gastronomski znalac Barbara Kafka drži da francuske vlade žele "ubiti koku koja nosi zlatna jaja". "Unište li ugostitelje, uništit će i velik dio gospodarstva. Stranci dolaze u Francusku i zbog njezine kuhinje", kazala je na francuskom, dodavši da "baciti francusku gastronomiju na koljena znači otvoriti vrata fast-foodu". No čim je riječ zašla o utjecaju francuske gastronomije u svijetu, Britanci i Amerikanci su spremno osudili bahatost nekih Francuza u inozemstvu, nedostatak kreativnosti francuske kuhinje koja se, po njihovu mišljenju, okamenila u svojoj tradiciji i izrazili žaljenje što više nema dobrih malih seoskih gostionica u kojima se dobro jelo. Anglosaksonci i Francuzi zajednički su upozorili na nedovoljnu suradnju francuskih vlasti koje ne daju vize mladim kuharima koji se žele usavršavati u Francuskoj, onemogućavajući tako promidžbu Francuske kuhinje vani. Profesor na Oxfordu, povjesničar i filozof Theodore Zedin, veliki poznavatelj Francuske, kaže da treba "obnoviti restoran" u smislu usluge i kulture. "Danas je restoran mjesto za susrete. Želimo stvoriti novi društveni život u kojemu će hrana imati središnje mjesto". "Kao što su u XIX. stoljeću bistroi bili mjesta na kojima su se okupljali slikari", podsjetio je. (Hina) xvrad ysb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙