FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STANDARDI O SIGURNOSTI HRANE I DALJE PROBLEM NOVE EUROPE

BRUXELLES, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Ispunjavanje standarda o sigurnosti hrane ostaje najvažnijim problemom u 10 država koje u subotu postaju članice Europske unije (EU) budući još ne ispunjavanju sve sanitarne uvjete, upozoravaju EU stručnjaci.
BRUXELLES, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Ispunjavanje standarda o sigurnosti hrane ostaje najvažnijim problemom u 10 država koje u subotu postaju članice Europske unije (EU) budući još ne ispunjavanju sve sanitarne uvjete, upozoravaju EU stručnjaci.#L# Europska komisija još krajem prošle godine napravila je popis propusta u zemljama kandidatima u području udovoljavanja propisima o sigurnosti hrane za potrošače, koji su uključivali higijenske standarde u klaonicama i mliječnim industrijama te nedostatak nadzora nad veterinarskim praksama. Otada je mnogo kompanija u istočnoj Europi zatvoreno, primjerice u Češkoj 586, a u Slovačkoj 217. No, problem i dalje postoji. Komisija je izvijestila da osam posto prehrambenih kompanija u "Novoj Europi" ne udovoljava EU sanitarnim standardima, koji su među najoštrijima u svijetu. Te brojke odnose se samo na velike tvrtke, a ne obuhvaćaju manje poduzetnike, kojima su standardi nešto niži, kao i u EU. Komisija je dijelu kompanija koje nisu udovoljile traženim standardima dala prijelazno razdoblje u kojem moraju poboljšati uvjete proizvodnje. Tim će kompanijama u tome razdoblju biti dozvoljena prodaja samo na nacionalnom tržištu, pri čemu svoje proizvode moraju posebno označiti. I dok u Komisiji tvrde da je 10 novih članica postiglo značajan napredak, neki europski parlamentarci ne slažu se s time. "Zemlje kandidati nisu sigurnost hrane postavile prioritetom, iako su znale da se to očekivalo od njih", izjavila je članica parlamenta iz Njemačke Dagmar Roth-Behrendt. Poljska, značajan poljoprivredni proizvođač, jedna je od najboljih primjera. Na Komisijinoj listi kompanija koje nisu udovoljile EU standardima u području hrane, od 1.006 kompanija čak 721 dolazi iz Poljske. Uglavnom je riječ o klaonicama. Mnoge od njih su stare i nemaju hladnjaka, što povećava rizik od kontaminacije hrane opasnim bakterijama poput salmonele. Dodatno, u toj zemlji krše se i druge EU norme u području hrane. Primjerice,18 posto proizvedenog mlijeka u Poljskoj ne udovoljava EU zahtjevima. Monitoring je neadekvatan u svim zemljama kandidatima, jer se mikrobiološke analize često ne provode zbog skupoće, a žitarice, voće i povrće sadrži puno tragova pesticida. Još jedan problem je i nedostatan veterinarski nadzor bolesti kravljeg ludila (BSE). Mnogi inspektori ponašaju se kao u komunizmu, ne pridajući pozornost detaljima, a u tom području detalji su vrlo važni. "Nemamo garancija da se praćenje BSE provodi u Češkoj i Poljskoj kako bi trebalo", upozorila je Roth-Behrendt. Kao rezultat toga, EU si je ostavila pravo da podigne barijere kako bi se zaštitila. Jedna od mjera je i zabrana prodaje potencijalno opasnih proizvoda na vrlo unosnom jedinstvenom tržištu. (Hina)xsbo yvmo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙