FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI POMAŽU U SPRJEČAVANJU GIHTA

BOSTON, 12. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u sprječavanju gihta, a crveno meso i morske plodove treba izbjegavati, piše ovog tjedna časopis New England Journal of Medicine.
BOSTON, 12. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u sprječavanju gihta, a crveno meso i morske plodove treba izbjegavati, piše ovog tjedna časopis New England Journal of Medicine.#L# "Ovo je prvi dokaz da mliječni proizvodi mogu pružati jaku zaštitu" protiv te bolesti, izjavio je dr. Hyon Choi iz Opće bolnice u Masssachusettsu, glavni autor studije. Također je otkriveno da povrće za koje se prije mislilo da pridonosi pojavi gihta, poput graška, graha, gljiva, špinata i cvjetače, čini se nema nikakvu ulogu. "Ova je studija potvrdila neke sumnje u povezanost hrane i pojave gihta, a neke je i uklonila - posebice što se tiče povrća i otkrila je neke zaštitne faktore koji nisu ranije dokazani", rekao je Choi. Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se mokraćna kiselina kristalizira u zglobovima, obično u stopalima i gležnjevima. Od nje su bolovali Benjamin Franklin, Charles Darwin i Leonardo da Vinci, a u SAD-u pogađa oko 5 milijuna odraslih. Savjet da se izbjegava meso i da se konzumiraju mliječni proizvodi nije nov. Još u 17. stoljeću to je preporučio filozof John Locke, navodi se u časopisu. Međutim, trebalo je provesti veliku studiju da bi se to i dokazalo. Choijeva ekipa otkrila je da dodatan obrok mesa svakog dana, posebice govedine, svinjetine i janjetine, povećava rizik od pojave gihta za 21 posto, a jedna do pet čaša nemasnog mlijeka smanjuje taj rizik za 3 posto. (Hina) xkga ydgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙