FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENI SAJMOVI ENOGASTRONOMIJA I TURIZAM NA ZV-U; URUČENA I PRIZNANJA

ZAGREB, 3. ožujka 2004. (Hina) - Hrvatska poljoprivreda u vlastitom turizmu ima veliko tržište , a jedini put opstanka poljoprivrede i vinogradarstva je onaj koji vodi računa o domaćem proizvođaču i proizvodu, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković otvarajući danas na Zagrebačkom velesajmu sajmove "Enogastronomija i turizam".
ZAGREB, 3. ožujka 2004. (Hina) - Hrvatska poljoprivreda u vlastitom turizmu ima veliko tržište , a jedini put opstanka poljoprivrede i vinogradarstva je onaj koji vodi računa o domaćem proizvođaču i proizvodu, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković otvarajući danas na Zagrebačkom velesajmu sajmove "Enogastronomija i turizam".#L# Čobanković je naglasio da novi zahtjevi i uvjeti prilagodbe hrvatske poljoprivrede pravilima Europske unije traže brzo reagiranje u novim tehnologijama poljoprivredne proizvodnje i prerade. Istaknuo je da će se kao ministar zalagati da državni poticaji za poljoprivredu budu što bolje raspoređeni po svim segmentima, posebno je pozdravio i vinare istaknuvši da je u Ministarstvu u završnoj fazi izrada plana sadnje vinograda u Hrvatskoj kojim se dodatno želi potaknuti veća proizvodnja kvalitetnih i autohtonih hrvatskih vina. Direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec je kazao da su sajmovi prilika za promociju Hrvatske kao enogastronomskog i turističkog odredišta te da u svim dokumentima i strategijama razvoja Hrvatske poljoprivreda i turizam imaju istaknuto mjesto. U sklopu otvaranja sajmova Enogastronomije i turizma ministar Čobanković dodijelio je priznanja i nagrade za najkvalitetnije hrvatske prehrambene proizvode i vina. Medalje kakvoće za prehrambene proizvode dobilo je 29 proizvoda, a nagrađeni proizvođači su križevački ?Mlinar?, zagrebački ?PAN-PEK?, Đakovština odnosno Tena iz Đakova, tvrtka Clarum iz Požege, splitski Bobis, tvrtka ?Dučkić Prom? iz Sesveta za kavu ?Arabesca? , Podravka za zeleni čaj, te tvrtke ?Franja? i ?Kava impeks? za svoje pržene kave. Medalje za najbolja ulja dobile su čepinska IPK tvornica ulja te zagrebačka Zvijezda. Šampionima kakvoće 2004. godine proglašen je 'gazdin kruh' proizvođača Đakovština iz Đakova, dietetski Arabesca Cappuccino Dučkić Proma iz Sesveta, Rooibos čaj koprivničke Podravke te Zvijezdina majoneza s maslinovim uljem. Uz to ministar Čobanković uručio je i ukupno 62 zlatnih i srebrnih medalja za vina, a za ocjenjivanje ukupno je prijavljeno 201 uzorak vina iz sedam zemalja od kojih najviše iz Hrvatske 150. Tri su hrvatska vina osvojila i posebna odličja Šampion Zagrebačkog velesajma, a to je Sauvignon, berba 2002. zagrebačkog proizvođača Pekarnik, Traminac berba 2002. Kutjevačkih podruma te Plavac mali ? dingać, berba 2002. zagrebačkog Badela. Ta su vina ujedno najbolje ocijenjena vina te su im dodijeljene i nagrade Studec. Sajmovi Enogastronomija i turizam koji se na Zagrebačkom velesajmu održavaju do 7. ožujka objedinjuju šest međunarodnih specijaliziranih sajmova i to: Prehrana, Poljoprivreda, Vinovita, Turizam, Vrt i dom te po prvi puta Sajam Loring (lov i ribolov). Uz brojna popratna događanja za široku i poslovnu publiku te stručne skupove, sajmovi će biti i mjesto susreta više međusobno povezanih djelatnosti, a ukupno će se predstaviti 360 izlagača iz 23 zemlje. Organizatori posebno izdvajaju velesajmasko natjecanje hrvatskih kuhara, izložbu lovačkih trofeja i proizvoda za lov i ribolov, a na posebnom štandu predstavit će se i Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj ovogodišnjih sajmova. Uz to posjetitelji, kojih ove godine organizatori očekuju više od prošlogodišnjih 15 tisuća, moći će kušati brojna izložena vina, pekarske, slastičarske i druge prehrambene proizvode. (Hina) xtam ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙