ZAGREB/WASHINGTON, 25. veljače 2004. (Hina) - Nakon otkrića sekvenci DNK iz genetički izmijenjenih organizama u najvažnijim sortama u SAD-u, američki znanstvenici upozoravaju na "potencijalno veliku opasnost za ljudsko zdravlje", piše
časopis New Scientist.
ZAGREB/WASHINGTON, 25. veljače 2004. (Hina) - Nakon otkrića sekvenci
DNK iz genetički izmijenjenih organizama u najvažnijim sortama u
SAD-u, američki znanstvenici upozoravaju na "potencijalno veliku
opasnost za ljudsko zdravlje", piše časopis New Scientist.#L#
Usjevi stvoreni radi proizvodnje industrijskih spojeva ili za
proizvodnju lijekova, vjerojatno su se već kontaminirali i usjeve koji
se uzgajaju za hranu, upozorava američka mikrobiologinja Margaret
Mellon.
Pokusnim uzgojem nastali su usjevi s genetički izmijenjenim
svojstvima radi proizvodnje bjelančevina koje bi liječile rane i
bolesti popust cistične fibroze, ciroze jetre i anemije te za
proizvodnju antitijela za suzbijanje raka, bjesnoće, kolere i
slinavke. Uobičajeni načini proizvodnje lijekova podvrgnuti su strogom
nadzoru kako bi se spriječilo ulazak lijekova u hranidbeni lanac ili u
okoliš, ali takvoga nadzora nema za sprječavanje širenja DNK genetički
izmijenjenih organizama na prirodne usjeve.
Zato je znanstvena udruga iz Washingtona od dva komercijalna
laboratorija naručila ispitivanje tradicionalnih sorti kukuruza, soje
i uljane repice u potrazi za sekvencama DNK iz genetički izmijenjenih
sorti. Tražene sekvence obično osiguravaju otpornost na djelovanje
pesticida. Otkriveno je da je pregledano sjeme kontaminirano niskim
razinama DNK sekvenci iz sorti s genetički izmijenjenim svojstvima.
Ne postoje dokazi da su ispitani usjevi štetni po zdravlje, ali
znanstvenici strahuju da se to neće moći ustvrditi i za drugu
generaciju usjeva koji sadrže sekvence DNK iz usjeva namijenjenih
proizvodnji lijekova i industrijskih spojeva.
"Kontaminiranje sjemena" mala su vrata za ulazak takve DNK u
hranidbeni lanac, a to predstavlja ozbiljnu opasnost po ljudsko
zdravlje, misli Margaret Mellon.
Do sada se smatralo da se geni vrsta s genetički izmijenjenim
svojstvima šire zbog međusobnog oprašivanja na poljima, ali sada
znanstvenici vjeruju da do toga dolazi i zbog nepostojanja potpunog
odvajanja sjemenja tradicionalnih vrsta i onih dobivenih genetičkim
inženjeringom tijekom proizvodnje i distribucije.
(Hina) xrug ydgk