HONG KONG, 3. veljače 2004. (Hina/AFP) - Epizootija ptičje gripe usmrtila je desetke milijuna kokoši i deset osoba u Aziji, a ponovno je aktualizirala pitanje nečistoće koja vlada na tržnicama živih kokoši i čije će zatvaranje biti
teško provedivo jer se radi o kulturnoj tradiciji koju Azijci ljubomorno čuvaju.
HONG KONG, 3. veljače 2004. (Hina/AFP) - Epizootija ptičje gripe
usmrtila je desetke milijuna kokoši i deset osoba u Aziji, a ponovno
je aktualizirala pitanje nečistoće koja vlada na tržnicama živih
kokoši i čije će zatvaranje biti teško provedivo jer se radi o
kulturnoj tradiciji koju Azijci ljubomorno čuvaju.#L#
Godine 1997., tijekom prethodne epizootije koja je izazvala smrt šest
osoba u Hong Kongu, u javnosti se zagovaralo zatvaranje takvih
tržnica.
No generacijama Kinezi i brojni njihovi susjedi jugoistočne Azije
kupuju živo pile, a zatim ga dadu zaklati na samom štandu kako bi ga
što svježije ponijeli kući. U Hong Kongu se svakodnevno prodaje
stotinjak tisuća živih pilića.
Takva metoda, međutim, povećava opasnost da se virus, koji je dosad
pogađao samo životinje, prenese i na čovjeka, upozoravaju
znanstvenici. Osam osoba umrlo je u Vijetnamu, a dvije na Tajlandu
gdje se sumnja na znatno veći broj zaraženih osoba.
Zatvoriti tržnice pilića "bilo bi korisno da se riješimo ptičje gripe,
ali i da spriječimo širenje drugih bolesti, poput salmoneloze", drži
Desmond O'Toole, biolog na City University u Hong Kongu, gorljivi
pristaša zabrane tržnica živim životinjama.
Bivša britanska kolonija pod dodatnim je pritiskom nakon što je
susjedna Kina objavila da je otkrila žarišta ptičje gripe u tri svoje
pokrajine.
Ministrica zdravstva u Hong Kongu Yeoh Eng-kong tek oprezno najavljuje
"najprije javnu raspravu kako bi se vidjelo što o tom pitanju kaže
narod, a što stručnjaci, pa će se tek zatim djelovati".
Naime, zabrana klanja na otvorenom značila bi ukidanje tisuća radnih
mjesta, poglavito na 150 peradarnika koliko ih ima u Kong Hongu,
ističu stručnjaci i procjenjuju da bi to Hong Kongu značilo mjesečni
gubitak od 23 milijuna dolara.
U kontinentalnoj Kini zabrana kokošjih tržnica bila bi primljena kao
kulturno nasilje.
"To je važan dio kineske kuhinje", ističe Teddy Leung, vlasnik
uglednog hongkonškog restorana Spring Moon i dodaje da će "šefovi
kuhinja uvijek kupovati samo svježu piletinu jer Kinezi na lošije ne
pristaju".
Studija iz 2002. koju je proveo hongkonški list South China Morning
Post zaključila je da je meso svježeg pileta konzistentnije i da je
"Kineza nemoguće prevariti nudeći mu lošiju kvalitetu".
(Hina) rt vm