BANGKOK, 30. siječnja 2004. (Hina/Reuters) - Dok se virus ptičje gripe sve više širi Azijom, nervozni Tajlanđani bacaju mrtve patke i kokoši u kanale i odguruju od sebe tanjure s piletinom unatoč tome što su zdravstveni stručnjaci
rekli da nije opasno jesti to meso ako je dobro pripremljeno i dovoljno dugo kuhano.
BANGKOK, 30. siječnja 2004. (Hina/Reuters) - Dok se virus ptičje
gripe sve više širi Azijom, nervozni Tajlanđani bacaju mrtve patke i
kokoši u kanale i odguruju od sebe tanjure s piletinom unatoč tome što
su zdravstveni stručnjaci rekli da nije opasno jesti to meso ako je
dobro pripremljeno i dovoljno dugo kuhano.#L#
Ostaci raznih vrsta peradi nađeni su kako plutaju u vodama Bangkoka,
što je navelo gradske dužnosnike na uspostavu ophodnji koje će
sprečavati takvo bacanje ostataka peradi u vodu te na uvođenje
novčanih kazni od 10.000 bahta (250 dolara) za prekršitelje.
"Pretpostavljamo da ljudi koji su je uzgojili, ovu perad jednostavno
bacaju u kanale u strahu od ptičje gripe", kaže jedan dužnosnik
lokalnih vlasti.
Restorani poznatog američkog lanca brze prehrane Kentucky Fried
Chichen (KFC) u središtu Bangkoka, koji su obično krcati u vrijeme
ručka, sada zjape prazni zbog straha od ove epidemije slične SARS-u
koja se širi zaraženim kokošjim mesom.
Virus se već raširio u devet azijskih zemalja i u Vijetnamu i Tajlandu
ubio osam osoba.
Nagle promjene u načinu prehrane izazvane strahom od ptičje gripe
pogađaju i trgovce na bogatim tržnicama domaćih proizvoda, čuvenima po
mirisima i okusima koji se s njih obično šire.
Mesari koji prodaju svinjsko meso trljaju pak ruke zadovoljni porastom
cijena toj vrsti mesa, dok prodavači piletine strahuju da će njihov
obiteljski posao, koji su razvijale generacije, jednostavno biti
pometen.
"Najradije bih sjeo i plakao", kaže Gallaya Somanee (47) čija obitelj
prodaje pileće filee na istome mjestu već 35 godina. "I dosada sam
viđao kokošje bolesti - svake godine ponešto - no nikada ovako nešto",
kaže on.
Turistički djelatnici nervozno iščekuju da vide hoće li bolest
naštetiti i ugledu Tajlanda kao poželjnoj turističkoj destinaciji iz
snova. Zasada to, čini se, nije slučaj.
"Uopće se ne brinemo. Ja i dalje jedem piletinu", kaže Jan Stensund,
norveški turist koji nije čuo za opasnost od ptičje gripe prije nego
li je krenuo na odmor. "Mi bismo bez obzira na sve ipak došli, no ima
ljudi kod kuće koji možda ne bi", dodaje.
(Hina) br vm