BOSTON, 27. siječnja 2004. (Hina/dpa) - Kassandra Munger iz Harvardske škole za javno zdravstvo izjavila je za časopis Američke akademije za neurologiju kako je kod žena koje su tijekom života konzumirale veće količine vitamina D iz
hrane ili u vitaminskim tabletama, opasnost od pojave multiple skleroze puno manja nego kod onih koje to nisu činile.
BOSTON, 27. siječnja 2004. (Hina/dpa) - Kassandra Munger iz Harvardske
škole za javno zdravstvo izjavila je za časopis Američke akademije za
neurologiju kako je kod žena koje su tijekom života konzumirale veće
količine vitamina D iz hrane ili u vitaminskim tabletama, opasnost od
pojave multiple skleroze puno manja nego kod onih koje to nisu
činile.#L#
Objasnila je kako uobičajena količina vitamina D koja se unosi u
organizam svakodnevnom prehranom nije dovoljna i nema takav učinak.
Rezultati istraživanja provedeni na oko 180.000 žena tijekom dvadeset
godina pokazali su da su od spomenute bolesti oboljele 173 osobe.
Opasnost od multiple skleroze u pacijentica koje su dnevno redovito
uzimale multivitaminsku tabletu s maksimalno dopuštenom količinom
vitamina D prema odredbi američke FDA (Food and Drugs Administration),
smanjena je za 40 posto, pokazuje provedeno istraživanje.
"Morat ćemo provesti dodatna istraživanja da bismo definitivno
potvrdili dosada dobivene rezultate, no zanimljivo je otkriti da nešto
tako jednostavno kao redovito uzimanje jedne tablete multivitamina
može smanjiti opasnost od razvoja tako teške bolesti", kazala je
Munger.
Istraživanje ide u prilog ranijim istraživanjima prema kojima dnevno
dva do tri sata izlaganja suncu - koji omogućuje stvaranje viatimana D
u tijelu - djece u dobi od šest do 15 godina, smanjuje opasnost od
pojave spomenute bolesti.
(Hina) mh vm