FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KIJEV - Ukrajinski premijer Juri Ekanurov je rekao u petak da se ruski predsjednik Vladimir Putin protivi prekidu isporuke plina Ukrajini od 1. siječnja, kao što prijeti ruski plinski gigant Gazprom. "Putin je rekao da isporuka plina ukrajinskim potrošačima mora biti osigurana", rekao je Ekanurov na ukrajinskom radiju Era FM. Ukrajina i Rusija su u sukobu nekoliko tjedana u vezi cijene plina kojeg Moskva isporučuje Kijevu i trenutačno naplaćuje 50 dolara za 1.000 m3. Gazprom želi učetverostručiti tarife kako bi dosegao razinu međunarodnih tržišta i traži između 220 i 230 dolara za 1.000 m3. Kijev drži tu cijenu neprihvatljivom i želi postupno povećanje tarife.

ZAGREB/MOSKVA - Turkmenistan će 2006. isporučiti 40 milijardi kubičnih metara prirodnog plina Ukrajini, kazao je u petak premijer Juri Jehanurov i odbacio bojazan da bi Moskva takvu trgovinu mogla spriječiti. Jehanurov je izjavu dao za privatni radio Era iz Kijeva dva dana prije isteka ultimatuma ruskoga Gazproma koji prijeti prekidom isporuka od 1. siječnja ne prihvati li Kijev novu, učetverostručenu cijenu plina. "Ukrajina će dobiti turkmenski plin jer je sporazum o tome već potpisan", kazao je Jehanurov u petak za radio Era. Agencija Associated press piše da je Rusija nastojala intervenirati u taj sporazum potpisavši s Turkmenistanom kupnju plina čime bi toj srednjoazijskoj zemlji oduzela količine za prodaju Ukrajini.

SEUL - Južnokorejski parlament odobrio je u petak prijedlog zakona o smanjenju južnokorejskih snaga u Iraku za trećinu. Južnokorejska misija u Iraku produljena je za godinu dana, do kraja 2006., no smanjena je s 3.200 vojnika na 2.300. Južnokorejske snage treći su najveći strani kontigent u toj zemlji nakon američkog i britanskog, a razmještene su u sjevernoj iračkoj regiji Erbil. Povlačenje snaga počet će početkom iduće godine. Italija je također objavila da će u siječnju smanjiti svoje snage u Iraku (2.900) za 10 posto, a potpuno povlačenje planira krajem iduće godine.

GAZA - Europski promatrači na graničnom prijelazu Rafah, između pojasa Gaze i Egipta, napustili su u petak svoje položaje nakon što je prosvjed pred terminalom postao nasilan, a palestinski militanti zapucali u zrak, izjavio je glasnogovornik Europske komisije. "Naši promatrači otišli su prije pucnjave na sigurno jer je situacija nestabilna", rekao je glasnogovornik. Naglasio je da će se promatrači vratiti na svoje položaje čim se situacija smiri. Granični prijelaz u međuvremenu je zatvoren. Stotine Palestinaca, militanata i pripadnika palestinskih snaga sigurnosti, blokirale su pristup terminalu, rekao je glasnogovornik palestinskog ministarstva unutarnjih poslova, ocijenivši događaj "neprihvatljivim". Palestinci prosvjeduju zbog nemoći palestinskih vlasti da suzbiju rastuće bezvlašće u pojasu Gaze.

KUALA LUMPUR - Američko veleposlanstvo u Maleziji zatvoreno je u petak zbog prijetnje sigurnosti, ali zasad nema podataka o kakvoj opasnosti po privatne američke interese, objavljeno je iz veleposlanstva. Konzularna obavijest poslana je e-mailom i kaže kako je misija u glavnome gradu Kuala Lumpuru "zatvorena do daljnjega zbog sigurnosne prijetnje". "U ovome trenutku veleposlanstvo nema podataka o nekoj specifičnoj i vjerodostojnoj prijetnji privatnim američkim interesima i Maleziji", kaže se u obavijesti. Glasnogovornica američkoga veleposlanstva Kathryn Taylor kaže da je prijetnja bila izričito povezana s veleposlanstvom, "a ne s općim američkim interesima u Maleziji". Nije htjela dodati nikakve pojedinosti.

LJUBLJANA - U Sloveniji se svake godine ukrade preko tisuću automobila. Iako je statistička opasnost da se lopovi okome na vozilo vlasnika boljeg automobila 0,1 posto, s obzirom na milijun registriranih automobila, već se događalo da vozila nestaju upravo 'istaknutim' osobama i s 'istaknutih' lokacija. Stoga su posao razvile specijalizirane detektivske agencije za pronalaženje ukradenih automobila, koje vlasnicima luksuznijih vozila naplaćuju 500 do 1000 eura kako bi ušli u trag ukradenom 'ljubimcu'. "To je zapravo otkupnina i iznos je relativno nizak", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od petka Simon Mrak, vlasnik agencije "1A agent".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙