FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa stavilo je na internet i posljednja tri općinska suda - Pag, Donji Lapac i Ilok, čime je svih 109 općinskih sudova sada na internetu, priopćeno je danas iz Ministarstva. Objavljivanjem zemljišnoknjižnih podataka na internetu i za zadnji općinski sud u Hrvatskoj svi će digitalizirani podatci tijekom 2006. biti dostupni nositeljima zemljišnoknjižnih prava. Time je Ministarstvo pravosuđa potvrdilo najavu danu početkom provedbe Projekta ažuriranja zemljišnjih knjiga u Republici Hrvatskoj, ističe se u priopćenju. Objava podataka na internetu čini sve podatke zemljišnih knjiga dostupnim građanima i pravnim osobama.

ZAGREB - Bivši pripadnik srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" Slobodan Davidović (52) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u BiH te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Hrvatskoj. Posebno sudsko vijeće za ratni zločin, kojim je predsjedavao sudac Miroslav Šovanj, Davidovića je osudilo na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u mjestu Godinska Bara kraj Trnova (BiH) 1995., dok je devet godina zatvora dobio zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja te nanošenja teških ozljeda hrvatskom branitelju Željku Junačkom u mjestu Bobovo kraj Vinkovaca 1991. Sudsko vijeće te je dvije kazne objedinilo u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.

ZAGREB - U skladu sa zaključkom Programskog vijeća HRT-a, od 15. prosinca, formirano je Povjerenstvo koje čine predstavnici programa, produkcije i pravnoga odjela, kako bi se utvrdilo činjenično stanje o odgovornosti Denisa Latina i drugih odgovornih osoba za povrede radnih obveza u obavljanju poslova i radnih zadaća, u vezi s realizacijom i emitiranjem emisije "Latinica", od 12. prosinca 2005., priopćio je predstavnik HRT-a za odnose s javnošću Janoš Roemer. U sklopu postupka zatraženo je i mišljenje struke od Etičkog povjerenstva HRT-a. Emisija "Latinica" o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Denisa Latina, izazvala je oprečna stajališta u javnome životu.

RIJEKA - Glavni povjerenik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Darko Jambrek danas je na konferenciji za novinare kazao da je odnos prema dostavljačima u Hrvatskoj pošti neprimjeren te da je teret koji nose veći od propisanog i da ugrožava njihovo zdravlje. Zbog preopterećenosti poštara, koji umjesto propisanih 15 nose i do 30 kilograma pošiljaka na dan, ugroženo im je zdravlje te su "zbog inertnosti poslodavca na najboljem putu da postanu invalidima rada," ocijenio je Jambrek. Po njegovim riječima oko 20 posto dostavljača u Hrvatskoj pošti na bolovanju je, a dio njih nije premješten na druge poslove unatoč liječničkim preporukama. K tomu, radna odjeća i obuća im je loša, mopedi su stari, a dostavljači rade i do 12 sati na dan, rekao je Jambrek te dodao da je u Rijeci stanje najlošije jer je 66 poštara za grad Rijeku premalo.

OSIJEK - Osječki zeleni danas su upozorili da neprihvaćanjem Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) "potiče na ugrožavanje okoliša i trošenje milijardi kuna na uređenje odlagališta". Opravdanje HUP-a da ne može prihvatiti taj pravilnik jer je "nedorečen, nedosljedan i nezakonit" Osječki zeleni ocjenjuju "sebičnim i neutemeljenim", upozorivši u priopćenju za javnost kako HUP "pokušava uplašiti građane poskupljenjem pića i prehrambenih proizvoda čak do 30 posto, padom standarda i otpuštanjem radnika". Osječki zeleni drže kako do 2004. u Hrvatskoj nitko nije sustavno "ni razmišljao o uklanjanju posljedica gomile ambalažnog smeća" te da je "napokon Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Zakonom o otpadu i Pravilnikom o ambalaži počelo rješavati nacionalni problem gomilanja smeća".

ZAGREB - U zagrebačkoj Modernoj galeriji sutra se otvara Stalni postav hrvatske umjetnosti s djelima koja su nastala od 1800. do 2000. Po riječima ravnatelja i autora postava Igora Zidića u novi stalni postav na 1700 četvornih metara prostora uključeno je 650 djela, što je tek desetina umjetnina fundusa Moderne galerije. Zidić napominje kako su u postav uključene slike, skulpture, grafike i crteži, djela stilski i kronološki povezana, što je jedna od velikih novosti postava. Zahvalio je arhitektu Željku Kovačiću koji je stalni postav osmislio kroz kružni tok kako bi djela posjetiteljima bila što pristupačnija. Kovačić je to postigao mostom, tako da galerijski prostor, odnosno palača, nije izgubila na izvornosti, rekao je Zidić. Istaknuo je da je to velik događaj za modernu hrvatsku umjetnost jer je palača napokon obnovljena u cijelosti.

ŠARENGRAD - Predsjednik vukovarskog HDZ-a, saborski zastupnik Petar Mlinarić istaknuo je danas u Šarengradu, na proslavi 16. obljetnice osnutka HDZ-a za područje bivše općine Vukovar, kako su Vukovarci među prvima u Hrvatskoj prepoznali ideju dr. Franje Tuđmana o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi. "Vukovar i Vukovarci, vlastitom žrtvom u Domovinskom ratu, pokazali su kako se voli i brani Hrvatska", kazao je Mlinarić na svečanosti održanoj u šarengradskoj Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana". Okupljenima je govorio i predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

ZADAR - U mjestu Osredci, u općini Gračac, ispred svoje obiteljske kuće pronađena je mrtva 91-godišnja Milka Radaković, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska. Očevidom je utvrđeno da na tijelu nema tragova nasilja koji bi ukazivali da je riječ o kažnjivom djelu, a obdukcija, obavljena danas, pokazala je da je uzrok smrti smrzavanje. U PU zadarskoj doznaje se još da su nepoznati počinitelji na pročelje pravoslavne crkve svetoga Ilije u Zadru autolakom ispisali neprimjerene poruke. Tijekom dana komunalni redari u Zadru uklonili su veći dio poruka, a ostatak će ukloniti pjeskarenjem, kažu u PU zadarskoj. Policija utvrđuje okolnosti ovog događaja.

ZAGREB - Hrvatskoj udruzi prijatelja hospicija iz Zagreba te Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca, danas je ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila po 150 tisuća kuna potpore za provođenje programa udruga. Dodijeljena sredstva namijenjena su provedbi programa "Palijativna skrb u zajednici" i "Pokažimo oboljelima da nisu sami", kroz koje udruge pružaju pomoć starim i bolesnim osobama, kazala je Kosor, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s udrugama koje svakodnevno skrbe o teško bolesnima. Hrvatska udruga prijatelja hospicija novac će utrošiti za provođenje programa "Palijativna skrb u zajednici", kroz koji pomaže ljudima oboljelima od neizlječivih smrtonosnih bolesti i pruža podršku njihovim obiteljima.

ZAGREB - Snijeg pada u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske, a zimska je oprema obavezna čak i na sjevernom Jadranu, posvuda se vozi otežano i sporo, po skliskim i mjestimice zaleđenim kolnicima, djelatnici zimskih službi redovito čiste i posipaju kolnike, no snijeg neprestano pada i ima ga na gotovo svim cestama, izvijestio je večeras u 18,50 sati Hrvatski auto-klub. HAK savjetuje svima koji kreću na put da provjere i opreme svoja vozila, a oni koji mogu, neka odgode putovanje za koji sat ili dan. Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne smiju voziti kroz veći dio Gorskoga kotara, Like, Zagorja i Međimurja. PROMETNA PROGNOZA za petak, 30. prosinca: Snijeg će gotovo posvuda usporavati promet, a vozači kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama mogu očekivati nova ograničenja na pojedinim cestama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙