FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 29. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Ovjetnik generala Ante Gotovine, Marin Ivanović, ocijenio je kako bi svjedočenja pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane i Armije BiH te ratna dokumentacija BiH mogli biti ključni za pobijanje tvrdnji haaškoga Tužiteljstva da se general nalazio u Kninu poslije 8. kolovoza 1995., kada je počinjen najveći broj zločina u operaciji Oluja. "Poznato je kod ljudi u BiH da su nakon operacije Oluja nastavljene operacije na slamanju Karadžića i Mladića, odnosno prodoru hrvatskih snaga i Armije BiH prema Banjoj Luci", rekao je odvjetnik Ivanović u izjavi za mostarski Dnevni list od četvrtka, ističući da će to biti jedna od ključnih teza obrane.

COLOMBO - Norveška, mirovna posrednica u Šri Lanki, zatražila je u četvrtak prekid nasilja na otoku jer bi ponovno mogao izbiti građanski rat. "Ako se ne prekine ciklus nasilja, rat nije daleko", kaže u priopćenju šef Norveške misije za nadzor prekida vatre u Šri Lanki Hagrup Haukland. "Nasilje ne potiče na povratak za pregovarački stol", dodaju iz Misije koja osuđuje "nestabilnu" klimu i izražava bojazan za sigurnost. "Misija ne može raditi u takvom okruženju", ističe se. U srijedu navečer snage sigurnosti u blizini Jaffne (400 km sjeverno od Colomba) ubile su dva pobunjenika dok su dva šrilanška vojnika ranjena u četvrtak ujutro granatom ispaljenom u Nalluru, na poluotoku Jaffni, priopćio je vojni izvor.

JERUZALEM - Šef izraelske obavještajne službe general Aharon Zeevi Farkash optužio je Rusiju da je isporučila Siriji rakete koje su dospjele do Hezbollaha. "Rusija je prodala te rakete Siriji nakon što je obećala da neće dospjeti do Hezbollaha, ali ovaj ih koristi protiv nas", tvrdi general Zeevi Farkash u intervjuu koji je u četvrtak objavio Yediot Aharonot. Otkrio je da je u sukobu od 21. studenoga na izraelsko-libanonskoj granici Hezbollah koristio "vrlo opasne rakete koje je Rusija prodavala zadnjih godina Siriji".

NABLUS - Jedan Izraelac je ubijen, a osam osoba je ranjeno u četvrtak u samoubilačkom napadu dvojice palestinskih napadača na kontrolnoj postaji izraelske vojske na sjeveru Zapadne obale, prema medicinskim i sigurnosnim izvorima. Osim dvoje napadača i jednog izraelskog vojnika koji su izgubili živote u napadu, ranjeno je pet Palestinaca i tri Izraelca. Dvoje samoubojica, muškarac i žena aktivirali su eksploziv na rampi izraelske vojske na ulazu u Tulkarem, naveli su palestinski sigurnosni izvori. Oni su se s drugim putnicima nalazili u automobilu kojeg su izraelski vojnici zaustavili na rampi. Izraelski vojni izvori su potvrdili eksploziju.

BANDA ACEH - Indonezijske snage sigurnosti završile su u četvrtak povlačenje iz pokrajine Aceh u skladu s mirovnim sporazumom potpisanim 15. kolovoza u Helsinkiju, kazala je glasnogovornica međunarodne promatračke mirovne misije pod pokroviteljstvom EU-a. "Vojnici odlaze, to je posljednja faza povlačenja", izjavila je Faye Belnis, ističući da bi vladine postrojbe trebale napustiti pokrajinu brodom tijekom dana. Nekadašnji nezavisni pobunjenici iz pokreta Slobodni Aceh najavili su u utorak raspuštanje postrojbi u skladu sa sporazumom potpisanim 15. kolovoza u Helsinkiju kojim bi se trebao okončati rat u kojem je od 1976. godine smrtno stradalo petnaestak tisuća osoba.

CLEVELAND - Imigracijski sudac u SAD-u naredio je da se John Demjanjuk, umirovljeni djelatnik automobilske industrije optužen da je bio čuvar u nacističkom koncetracijskom logoru, deportira u njegovu rodnu Ukrajinu. Demjanjuk (85) već se 30 godina bori da ostane u SAD-u, a tijekom svoje duge pravne bitke bio je krivo osumnjičen da je bio brutalni čuvar poznat pod imenom "Ivan Grozni" i gotovo je bio pogubljen u Izraelu. Imigracijski sudac Michael Creppy odredio je da nema dokaze koji bi potvrdili Demjanjukovu tvrdnju da će u svojoj domovini, ako bude deportiran, biti mučen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙