FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da je Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputilo zahtjev za izmjenom odluka o ukidanju hitne stomatološke službe i propisivanju lijekova, koje su proteklih dana izazvale burne reakcije u zdravstvenim krugovima te među pacijentima. Tako će se i u 2006. godini provoditi dežurstvo u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, te će se brisati odredbe vezane za predlaganje lijekova na recept po preporuci specijalista prema nezaštićenom imenu lijekova, kaže se u priopćenju. Ministarstvo zdravstva pojašnjava da "nisu osigurani osnovni preduvjeti za provođenje donesenih mjera".

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas da je Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputio dopis kojim traži povlačenje nedavnih odluka da liječnici specijalisti mogu preporučivati samo lijekove s generičkim nazivima te da se ukidaju dežurstava u stomatološkoj zaštiti. Upravno vijeće HZZO-a u međuvremenu je izvijestilo da je poništilo prijašnje odluke, pa će liječnici specijalisti i dalje moći propisivati tvorničke nazive lijekova, a dežurstva u stomatološkoj zaštiti ostat će i u idućoj godini. Ljubičić je novinarima izjavio kako se na takav potez odlučio nakon niza konzultacija sa strukom i s komorama. "Došli smo do saznanja da su ovoga trenutka takve odluke preuranjene, jer moramo steći preduvjete kako bi one mogle profunkcionirati. Tih preduvjeta sada nema i zbog toga tražim da se one povuku", istaknuo je Ljubičić. Na upit novinara je li to odlučio zbog pritisaka struke i pacijenata, Ljubičić je rekao da se ne radi o pritiscima, već o raspravi, što je normalno u demokratskom svijetu. Za idući mjesec Ljubičić je najavio proširenje liste lijekova HZZO-a na još kvalitetnije i bolje lijekove.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je opasnom za unutarnji razvoj te za sliku koju o Hrvatskoj dobivaju Europa i svijet ocijenio nedavnu saborsku raspravu o HRT-u, a posebno "neljudsko i lešinarsko iskorištavanje osobne tragedije čovjeka koji je podigao ruku na sebe, samo kako bi se ušutkalo jednog novinara i njegovu emisiju", rekao je predsjednik Mesić, aludirajući na Denisa Latina i emisiju Latinica. "U toj prljavoj raboti sudjelovali su ljudi iz politike, ali i medija, a najporaznije je da je u tome dvodnevnom raspravom sudjelovao i Hrvatski sabor, gdje nitko nije analizirao podatke i činjenice iz emisije, već se parolama, figurativno rečeno, tražila sječa glava", izjavio je predsjednik Mesić na okruglom stolu "Sloboda medija u Hrvatskoj danas" koju je na Pravnom fakultetu organizirao Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova danas je izvijestilo kako su netočne informacije objavljene u nekim medijima da se zbog štrajka državnih službenika ne obavljaju neki poslovi iz nadležnosti tog Ministarstva. "Iako se štrajk neometano odvija, temeljem Pravilnika o poslovima u MUP-u koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, postoje grupe poslova čije se obavljanje ne može ograničiti štrajkom", stoji u priopćenju. Osim policijskih poslova ne prekidaju se niti poslovi prijava i odjava boravka i prebivališta, izdavanja osobnih dokumenata te ostali poslovi u vezi statusnih pitanja, ističu u MUP-u.

ZAGREB - Prema nepotpunim podacima Središnjeg državnog ureda za upravu do 13 sati štrajku državnih službenika i namještenika odazvalo se oko 12 posto zaposlenih koji su danas trebali biti na svojim radnim mjestima. Radi se o nepotpunim podacima koji su obuhvatili svega 19.439 zaposlenih od ukupno 60.000 svih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, ministarstvima i stručnim službama. Od 16.176 zaposlenika koji su danas došli na svoje radno mjesto, odnosno, nisu koristili godišnji odmor ili opravdano izostali s posla, u štrajku je sudjelovalo njih 1946 ili 12 posto, kazao je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Pavle Matičić. Podatke nisu poslala sva ministarstva, među kojima Ministarstvo unutarnjih poslova, zatim Ministarstvo financija, koje obuhvaća Carinsku i Poreznu upravu, a nisu dostavljeni ni podaci Ministarstva pravosuđa o stanju na pojedinim sudovima.

ZAGREB - Podružnica Sindikata državnih službenika i namještenika u Hrvatskom saboru, Vladi i Ustavnom sudu održala je danas skup potpore kolegama koji na svojim radnim mjestima diljem Hrvatske štrajkaju zbog niskih plaća i lošeg statusa. Sedamdesetak članova Sindikata državnih službenika i namještenika uputilo je sa skupa u Saboru poruku Vladi da državna uprava ne može funkcionirati bez stručnih pravnika, ekonomista i informatičara, ali joj također trebaju stručni kuhari, konobari, električari, vozači i radnici u postrojenjima za grijanje, sve danas vrlo potplaćeno osoblje. Sindikalna podružnica u Saboru i Vladi odlučila je da njihovi članovi danas neće štrajkati jer ih je velik broj na godišnjem odmoru, ali i da Vladi treba dati šansu da popravi stanje u državnoj upravi stupanjem na snagu Zakona o državnoj službi od 1. siječnja 2006.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) počela je danas na Branimirovoj tržnici u Zagrebu potpisivanje peticije za pravedan mirovinski sustav. Potpisivanje peticije počinje među zaposlenima u zagrebačkim tržnicama, a potom će biti organizirano po zagrebačkim tvrtkama gdje HUS ima članove. Peticija će se mjesec dana potpisivati u svim tvrtkama u kojima djeluje HUS, zatim na trgovima svih većih gradova, a potom će biti dostavljena predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Hrvatskog sabora. HUS traži novu mirovinsku reformu, ističući da se u prethodnu reformu krenulo pod snažnim pritiskom MMF-a. Zahtijeva da za izračun mirovine posluži deset najpovoljnijih uzastopnih godina, ukidanje privilegiranih dužnosničkih mirovina te izjednačivanje mirovina ostvarenih do 1. siječnja 1999. i onih ostvarenih nakon tog datuma. HUS poziva sve ostale sindikate da podrže peticiju te najavljuje kako će isti postupak pokrenuti i za zdravstvenu reformu, ako bude provedena bez suradnje sa strukom.

KARLOVAC - Karlovački Dom zdravlja, Hitna medicinska pomoć i Karlovačka županija danas su pustili u rad Integrirani informacijski sustav Hitne medicinske pomoći, vrijedan milijun i 260 tisuća kuna. Sustav omogućava bržu i kvalitetniju medicinsku pomoć - vezu s korisnicima i vezu sa specijalističkim timovima u bolnici pri dolasku pacijenata. Voditeljica Hitne medicinske pomoći (HMP) Maja Grba Bujević rekla je da takav cjelovit sustav veza nema za sada nitko drugi u Hrvatskoj. Timove HMP-a u svakom će se trenutku putem sustava, čim pacijenti dojave svoju adresu, moći digitalno pratiti. Iz zgrade Hitne pomoći, gdje je sustav smješten, pomagat će se vozilu na putu do dojavljene lokacije, primat će se slika s mjesta intervencije sa svim postupcima i parametrima tijekom pružanja pomoći u transportu. "Hitna će biti dostupnija, brža i učinkovitija, a za sada će podatke o stanju pacijenata moći primati samo Klinička bolnica Dubrava u Zagrebu", rekla je Grba Bujević. S vremenom će se na sustav priključiti i domovi zdravlja u Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju i Ozlju te će se ostvariti pretpostavke da liječnički timovi bolnica u Karlovcu i u Ogulinu mogu također pratiti tijek intervencija i pripremiti se za najbolju specijalističku pomoć pri dolasku pacijenata.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček na današnjem su sastanku pozitivno ocijenili dosadašnju suradnju u reformi pravosuđa i jačanju financijskog poslovanja, priopćeno je iz Ministarstva. "Na sastanku je pozitivno ocijenjena dosadašnja suradnja između Ministarstva i Hrvatske udruge banaka, posebno na području reforme zemljišnih knjiga te su razmotrene nove zajedničke aktivnosti na jačanju financijskog tržišta koje će se provoditi u idućoj 2006.", navodi se u priopćenju. Dodaju da Hrvatska udruga banaka podržava korake poduzete u pravosudnoj reformi, jer je pravna sigurnost jedan od najvažnijih preduvjeta za stabilnost financijskog poslovanja.

ZAGREB - Na sjednici Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, održanoj danas, donesena je Odluka o raspodjeli trećine dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, priopćeno je iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Odlukom je trećina dobiti Fonda, namijenjena za razvojne socijalne i humanitarne mjere u svrhu poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, raspoređena na način da će se 40 posto sredstava uložiti u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i njihove djece, a 60 posto sredstava u Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za životno osiguranje, pomoć za branitelje i zdravstvenu skrb branitelja.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) prihvatila je na današnjoj redovitoj skupštini novi Pravilnik o predlaganju i izboru članova HAZU-a, a prihvaćeni su i planovi za znanstvenoistraživački i umjetnički rad, za nakladničku djelatnost te investicijski i financijski plan za 2006. Jedan od središnjih događaja u radu HAZU-a u idućoj godini bit će izbor novih članova, najavio je akademik Slavko Cvetnić govoreći o radnim planovima HAZU-a. Izborna skupština, na kojoj će biti izabrani novi članovi, održat će se u svibnju iduće godine, a u svim razredima moći će se izabrati do 15 redovitih članova, do 24 člana suradnika te do 9 dopisnih članova. Skupština je prihvatila financijski plan koji iznosi nešto više od 76 milijuna kuna.

ZAGREB - Nepoznati lopov provalio je u prostorije Socijalističke radničke partije (SRP) u Zagrebu i odustao od krađe, ali je potom provalio i u susjedni ured društva "Josip Broz Tito" otkud je ukrao više tisuća kuna i pobjegao. Teška krađa provaljivanjem u ured, kako ju je okvalificirala policija, dogodila se u vremenu od 23. do 27. prosinca u Ulici Pavla Hatza, izvijestila je danas policijska uprava zagrebačka. Nepoznati počinitelj je u prostorije SRP-a ušao kroz prozor kojeg je obio, a od krađe je odustao nakon što je ispremetao stvari. Potom je provalio vrata Društva, koje se nalazi na istoj adresi, ukrao novac i pobjegao.

ZAGREB - Slalomsku utrku Svjetskog kupa "Trofej snježna kraljica", koja će se 5. siječnja održati na Sljemenu osiguravat će 800 policajaca, a zagrebačka policija očekuje da će utrka i svi popratni događaji proteći bez poteškoća. Na natjecanju, koje se ove godine održava drugi put na Sljemenu očekuje se da će se okupiti između 20.000 i 25.000 ljudi, rekli su danas novinarima predstavnici zagrebačke policije, koja se za taj događaj pripremala dva mjeseca. Uz posebne sigurnosne mjere na Sljemenu i u gradu bit će uvedena posebna regulacija prometa, rekao je voditelj stožera osiguranja Dubravko Novak. Policija očekuje da će svi posjetitelji navijati sportski, a da bi tako i bilo uz samu stazu bit će zabranjeno unošenje alkohola i pirotehničkih naprava.

SPLIT - Split je nakon 27 godina danas dobio novi Generalni urbanistički plan. Na sjednici Gradskog vijeća nakon izrazito žučljive i polemične rasprave urbanistički plan je prihvaćen s 20 glasova za i pet glasova protiv. GUP je na javnoj raspravi bio mjesec dana i dobio je sve potrebne suglasnosti. U njemu je predviđeno 11 gradskih projekata, čija provedba može početi odmah. Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Veljan Radojković rekao je kako SDP ne podupire tak plan jer mu nedostaju vizija i strategija razvoja grada. Kritizirao je prometna rješenja, neiskorištenost velikih prostora Lore te loša rješenja namjene prostora između dviju splitskih bolnica i ustvrdio da povećanje zona posebne namjene ide na ruku građevinskom lobiju.

ZAGREB - Sporazum o suradnji u zbrinjavanju otpada prihvatili su danas jednoglasno članovi zajedničkog Vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije i time postigli načelni dogovor o gradnji postrojenja za termičku obradu otpada. Nakon sanacije odlagališta otpada na Jakuševcu i zamaha u gradnji pročišćivača, u Strategiji gospodarenja otpadom na redu je izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada, popularno nazvanog spalionica, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare poslije sastanka zajedničkog Vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Grad Zagreb će, prema sporazumu, omogućiti Zagrebačkoj županiji zbrinjavanje otpada skupljenog na području te županije u spalionici, a Zagrebačka županija će na svom području omogućiti zbrinjavanje ostataka termičke obrade iz spalionice.

ZAGREB - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) danas je imenovalo zamjenike državnih odvjetnika u glavnom Državnom odvjetništvu, županijskim državnim odvjetništvima u Osijeku, Zlataru i Rijeci te Općinskom državnom odvjetništvu u Belom Manastiru. Marinka Orlić imenovana je zamjenicom glavnog državnog odvjetnika u Kaznenom odjelu. Zamjenikom u Građansko-upravnom odjelu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku imenovan je Milenko Perić, a u Građansko-upravnom odjelu Županijskog državnog odvjetništva u Zlataru Tomo Božić, dok je Sajonara Čulina imenovana zamjenicom u Kaznenom odjelu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci. Zamjenicom u Građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Belom Manastiru imenovana je Katarina Gorup. Na sjednici su na vlastiti zahtjev razriješeni Željko Žganjer s dužnosti zamjenika glavnog državnog odvjetnika, Vlatko Nuić s dužnosti zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli i Saša Lui s dužnosti zamjenice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

BRIBIR - U Bribiru je danas počela obnova frankopanske kule-kaštela, investicija vrijedna 1,7 miljuna kuna. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da su Frankopani naša prošlost, te da bi njihove obnovljene kaštele trebalo uvrstiti u turističku ponudu. Za obnovu bribirske kule, smještene u središtu mjesta, Županija i općina Vinodolski izdvojile su iz svojih proračuna 1,7 milijuna kuna, obnova je povjerena tvrtki "Građeving-Ri" iz Hreljina, a trebala bi biti završena do konca ožujka. Cjelokupni projekt dio je županijskog programa obnove sličnih srednjovjekovnih fortifikacijskih objekata u projektu "Putovima Frankopana", čiji je idejni začetnik svojedobno bio akademik Branko Fučić.

ZAGREB - Sve pruge Hrvatskih željeznica (HŽ) i dalje su prohodne unatoč snježnim padalinama, promet se normalizira i odvija se uz uglavnom manja kašnjenja, vlakovi voze redovito, a neki uz kašnjenja do najviše 30 minuta, izvijestio je popodne u 15 sati HŽ. U prigradskom prijevozu grada Zagreba vlakovi voze uz zakašnjenja do 10 minuta, a promet redovito teče nakon što je jutros bilo poremećaja u prometu zbog kvarova elektromotornih garnitura. Sve dežurne ekipe i dalje su na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežurne su i sve radionice za popravak vučnih vozila koja se kvare zbog snijega i niskih temperatura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙