FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hendal: optimizam građana u padu

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Indeks optimizma u Hrvatskoj zaprosinac iznosi 43,1 i u padu je za jedan poen u odnosu na studeni teza 0,9 poena u odnosu na prosinac prošle godine, podaci su agencije zaistraživanje tržišta i javnog mnijenja Hendal.
ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Indeks optimizma u Hrvatskoj za prosinac iznosi 43,1 i u padu je za jedan poen u odnosu na studeni te za 0,9 poena u odnosu na prosinac prošle godine, podaci su agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Hendal.

Indeks optimizma je veličina koja se prikazuje na skali od nula (potpuni pesimizam) do 100 (potpuni optimizam). Dobije se usrednjavanjem vrijednosti šest podindeksa koji označuju trenutačno zadovoljstvo gospodarskim prilikama i kvalitetom života te predviđanje kretanja gospodarskih i osobnih financijskih prilika i kvalitete života.

Tradicionalno, građani su u prosincu kao i u prethodnim mjesecima bili najmanje zadovoljni općim gospodarskim prilikama, o čemu svjedoči vrijednost tog podindeksa koja iznosi 22,1, koja je za 0,1 poen manja od njegove vrijednosti iz studenoga.

Vrijednost podindeksa zadovoljstva trenutnom kvalitetom života je 44,5 i za 1,3 poena je niži od podindeksa iz studenoga.

U procjeni gospodarskih prilika u sljedećih šest mjeseci, vrijednost podindeksa iznosi 46,9 i za 3,9 poena je niži u odnosu na podindeks iz studenoga.

Podindeks kvalitete života u sljedećih šest mjeseci iznosi 51,4 i u tom segmentu građani su iskazali najveći optimizam.

Podindeks optimističnosti za osobno financijsko stanje u sljedećih šest mjeseci iznosi 51,1 što je za 2,3 poena manje nego u studenom.

Mjerenje indeksa optimističnosti provodi se jednom mjesečno na uzorku od 400 ispitanika starijih od 18 godina u cijeloj Hrvatskoj. Indeks je izrađen po uzoru na američki indeks optimizma koji provodi 'The TechnoMetrica Institute of Policy and Politics' (Institut za tehnometriju).

Njegova najveća vrijednost, od početka mjerenja u rujnu 2003. bila je u prosincu 2003. kada je jedini put dosad premašio 50 i iznosio 50,1.

Najniža vrijednost indeksa zabilježena je u kolovozu ove godine, 38,6.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙