FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela druga faza screeninga za slobodu kretanja kapitala

BRUXELLES, 20. prosinca 2005. (Hina) - U Bruxellesu je u srijedupočela druga, bilateralna faza screeninga za poglavlje slobodekretanja kapitala u sklopu koje će hrvatski pregovarači, predvođeniBorisom Vujčićem, predstavnicima Europske komisije iznijeti u čemu sehrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području.
BRUXELLES, 20. prosinca 2005. (Hina) - U Bruxellesu je u srijedu počela druga, bilateralna faza screeninga za poglavlje slobode kretanja kapitala u sklopu koje će hrvatski pregovarači, predvođeni Borisom Vujčićem, predstavnicima Europske komisije iznijeti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području.

Prva, eksplanatorna faza održana je 25. studenoga kada su predstavnici Europske komisije objašnjavali europsko zakonodavstvo za ovo poglavlje.

Tada je rečeno da su segmenti u kojima će Hrvatska morati uskladiti svoje zakonodavstvo veća sloboda u kapitalnim transakcijama i stroži nadzor transakcija koje upućuju na pranje novca.

Kako je tada izjavio Vujčić, hrvatsko je zakonodavstvo uglavnom usklađeno s europskim direktivama, ali Hrvatska mora više poraditi na provedbi tih zakona.

Sloboda kretanja kapitala spada u tzv. četiri slobode (roba, ljudi, usluga i kapitala) na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta, a dijeli se na tri dijela: slobodu kretanja kapitala, platne sustave i sprječavanje pranja novca.

Poglavlje se smatra srednje teškim, ali ključnim za EU.

Izlaganje hrvatskog izaslanstva započet će predstavljanjem trenutačnog stanja u zakonodavstvu na području kretanja kapitala i plaćanja.

Nakon toga detaljnije će se objasniti stanje u sljedećim segmentima: pravila ulaganja institucionalnih ulagača, stjecanje prava vlasništva nad nekretninama, posebna prava države i sektorska ograničenja izravnih ulaganja, prekogranična ulaganja u financijski sektor, te sprječavanje pranja novca.

Po završetku screeninga, odnosno dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju sloboda kretanja kapitala.

Odluke o otvaranju i privremenom zatvaranju pregovora o pojedinim poglavljima donose se na bilateralnim međuvladinim konferencijama.

Prva takva konferencija na razini zamjenika voditelja izaslanstava održat će se najvjerojatnije u travnju sljedeće godine, kada se očekuje odluka o otvaranju pregovora u nekoliko poglavlja.

Hrvatska je ove godine otvorila screening za 7 od ukupno 35 poglavlja europske pravne stečevine (acquis communautaire) o kojima će se pregovarati: znanost i istraživanje, obrazovanje i kulturu, javne nabave, tržišno natjecanje, pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga, slobodu kretanja kapitala i poljoprivredu i ruralni razvoj.

Bilateralni screening za poglavlje slobode kretanja kapitala posljednji je screening za ovu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙