FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 19. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva danas će biti dodijeljene nagrade i priznanja hrvatskim inovatorima sudionicima međunarodnih izložbi inovacija IENA u Nuenbergu i EUREKA u Bruxellesu. Na tim su izložbama hrvatski inovatori osvojili brojna visoka priznanja, a nastupe su organizirali Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. To je ministarstvo ove godine za izravno poticanje inovatorstva izdvojilo više od dva milijuna kuna, a kroz projekte poticanja uvođenja novih tehnologija i proizvoda još ukupno 16,5 milijuna kuna neizravnih poticaja.

KUTINA - Stručnjaci Plinacro-a i njihovih ugovornih partnera ovog su vikenda na najvećem su plinskom čvorištu u Hrvatskoj, u Kutini, obavili spajanje postojećeg 50 barskog i novog, 75 barskog transportnog sustava u sklopu projekta izgradnje plinovoda Kutina-Slavonski Brod, priopćeno je iz Plinacro-a. Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu na kojem je radilo više od sto djelatnika, a tijekom tog posla široka potrošnja niti jedan trenutaka nije ostala bez plina, ističu u Plinacro-u. Također navode kako je izgradnja magistralnog plinovoda Kutina-Slavonski Brod u završnoj fazi te je obavljen tehnički pregled, a u završnoj je fazi i izgradnja plinovoda Ivanja Reka-Kutina. Radovi pak na plinovodu Pula - Karlovac, za koji je Plinacro krajem prošlog tjedna dobio građevinsku dozvolu, trebali bi početi sredinom siječnja iduće godine, a njegov dovršetak očekuje se sredinom 2006. godine.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je jučer u Karlovcu Dnevni boravak za starije osobe, u sklopu provedbe Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, priopćeno je iz Kabineta ministrice. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je ovo osmi Dnevni boravak koji je otvorilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u osam županija. Njime će biti obuhvaćeno oko 200 osoba starije životne dobi na području Karlovačke županije, a na njegovoj provedbi zaposlit će se 15 osoba. Na području Karlovačke županije Ministarstvo međugeneracijske solidarnosti također provodi i program Pomoći u kući starijim osobama kojim je dosad obuhvaćeno 200 osoba, s 12 djelatnika zaposlenih na njegovoj provedbi. Potpredsjednica Kosor također je najavila za ponedjeljak otvaranje devetog Dnevnog boravka u Virovitici.

DUBROVNIK - Saborski zastupnik i potpredsjednik HSP-a Tonči Tadić izjavio je jučer da bi, "nakon onakvoga financijskog izvješća, direktor jedne od najjačih svjetskih televizija BBC-ja sigurno bez pogovora dao ostavku, što bi trebao učiniti i ravnatelj Hrvatske radiotelevizije", ali "od Mirka Galića to je nemoguće očekivati". Tonči Tadić rekao je na konferenciji za novinare kako je na BBC-ju nezamislivo da se novac troši neodgovorno i bezobzirno te da se toliko izdvaja za vanjsku produkciju kao što to čini HRT. Dodao je da HSP inzistira na javnoj televiziji po modelu BBC-ja, koji je i najbolji.

DUBROVNIK - Koordinacija udruga iz Domovinskog rata grada Dubrovnika jučer je, u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, ispred Palače "Sponza" organizirala potpisivanje čestitki nedavno uhićenome generalu Anti Gotovini. "Ovim činom želimo zahvaliti generalu Anti Gotovini za sve što je učinio za našu domovinu i pokazati mu da je i u ovim teškim trenucima Dubrovnik i hrvatski narod uz njega", rekao je predsjednik Koordinacije Robert Hausvička. Čestitke su potpisali mnogobrojni Dubrovčani.

VUKOVAR - Božičnim koncertom HRT-a "Tiha noć u Vukovaru" te paljenjem četvrte svijeća na Vukovarskom adventskom vijencu, u Vukovaru su sinoć završile Vukovarske adventske svečanosti, koje su se ove godine održavale pod nazivom "Vukovar - ogledalo Božića". Na božičnom koncertu održanom u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, najljepše božične pjesme izveo je Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda i uz nastup brojnih solista, tamburaških sastava i Dječjeg zbora "Vukovarski golubići". "Svim Hrvatima i svim ljudima dobre volje, šaljemo iskru mira jer je živimo ovdje u Vukovaru, kao i svim majkama koje još uvijek traže svoje sinove. Vukovar živi i diše mirom. Šaljemo zraku svjetlosti, srca i mira i našima u tamnicama Europe", poručio je na završetku božičnog koncerta gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, fra Zlatko Špehar. Nakon koncerta četvrtu svijeću na Vukovarskopm adventskom vijencu zapalio je sin nestalog hrvatskog branitelja Drage Križana, Davor Križan.

SISAK - Tajnik Eko-stožera Sisačko-moslavačke županije i pročelnik Županijskog upravnog odjela za zaštitu okoliša Ante Rajić potvrdio je da otkriveni opasni otpad kod mosta na rijeci Lonji u šumi Brezovica na cesti Sisak-Popovača, zbrinula mjerodavna specijalizirana tvrtka, te da je otklonjena opasnost od mogućeg eko incidenta". Rajić je rekao da su u subotu prijepodne kod mosta na rijeci Lonji pronađena dva manja drvena sanduka, na kojima je bila oznaka "otrov", o čemu je policija odmah obavijestila Sanitarnu inspekciju, Državnu vodopravnu inspekciju, Hrvatske vode i Hrvatski zavod za toksikologiju. Sisačko-moslavački Eko-stožer smatra da je najvjerojatnije riječ o kemijskoj tvari natrij hidrogen karbona, koji u kontaktu s vodom može izazvati burnu kemijsku reakciju. Policija je izvijestila da je jedan od dvaju pronađenih sanduka nepoznate kemijske tvari bio otvoren, da su pronađene tvari dane na toksikološku analizu, nakon koje će se znati o kojoj je kemijskoj tvari riječ. Također istražuje sve činjenica o tome kako su se drveni sanduci s mogućnim opasnim tvarima našli kod mosta preko rijeke Lonje u Brezovici.

ZAGREB - Tvornica željezničkih vagona (TŽV) Gredelj isporučit će regionalnim talijanskim željeznicama Ferrovie Nord Milano (FNME) drugu, od ugovorene tri rekonstruirane i modernizirane elektro lokomotive. Riječ je o realizaciji Ugovora između TŽV-a Gredelj i FNME-a, potpisanog krajem 2002. godine i ukupno vrijednog više od 30 milijuna kuna odnosno oko 10 milijuna kuna po lokomotivi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙