FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Što žene dulje pokušavaju začeti, vjerojatnije da će roditi dječaka

LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Što žene dulje pokušavajuzačeti vjerojatnije je da će roditi dječaka, pokazuje nizozemskoistraživanje.
LONDON, 17. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Što žene dulje pokušavaju začeti vjerojatnije je da će roditi dječaka, pokazuje nizozemsko istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu, analizirajući podatke 5.283 trudnice koje su rodile između lipnja 2001. i lipnja 2003. godine, utvrdili su da je vjerojatnost da rode dječaka iznosi 58 posto ako im je za začeće trebalo dulje od godinu dana.

To se ne odnosi na žene koje su zanijele umjetnom oplodnjom, upozoravaju stručnjaci.

"Što je dulje vrijeme potrebno za začeće, veće su šanse da ćete dobiti muškog potomka", rekao je Luc Smits s odjela za epidemiologiju Sveučilišta u Maastrichtu časopisu British Medical Journal.

Sa svakom dodatnom godinom šanse da se rodi muška beba rastu za četiri posto, utvrdili su znanstvenici.

Smatraju da je razlog tome činjenica da spermiji koji nose kromosom Y, a to su oni koji određuju muški spol, bolje plivaju kroz žitke tekućine ženskog tijela i češće oplođuju jajaše nego oni s kromosomom X, koji određuje ženski spol.

Povećana ljepljivost umanjuje šanse za začeće, pa kroz duži period spermij Y ima veće šanse da prvi stigne do jajašca, objašnjavaju stručnjaci taj fenomen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙