FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit EU-a: Britanci optimistični

BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Britansko predsjedništvoEuropske unije predložit će u petak na summitu EU-a u Bruxellesu novopovećanje dugoročnog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do2013. te dodatno smanjenje svojeg rabata, doznaje se iz diplomatskihizvora.
BRUXELLES, 16. prosinca 2005. (Hina) - Britansko predsjedništvo Europske unije predložit će u petak na summitu EU-a u Bruxellesu novo povećanje dugoročnog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. te dodatno smanjenje svojeg rabata, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Kako se doznaje, britansko predsjedništvo rabat bi moglo smanjiti za još tri milijarde eura, odnosno ukupno 11 milijarda, kako bi preuzelo svoj dio troškova financiranja proširenja Europske unije.

Britanski premijer Tony Blair novi bi kompromisni prijedlog trebao objaviti iza 20 sati, nakon čega se očekuje nova plenarna sjednica Europskog vijeća.

"Ne bismo iznosili prijedlog da ne mislimo da postoje ozbiljni izgledi za dogovor", rekao je jedan britanski dužnosnik.

Iz izvora u Europskoj komisiji doznaje se da bi proračunski okvir za razdoblje od 2007. do 2013. mogao biti povećan na 861 milijardu eura, odnosno 1,045 posto europskog BDP-a.

Revidirani britanski prijedlog od srijede, koji nije prihvaćen, predviđao je proračun od 849,3 milijardi eura, odnosno 1,03 posto europskog BDP-a, dok je prethodni predsjedatelj Luksemburg predlagao 22 milijarde eura više. London je nudio i smanjenje rabata od 8 milijarda eura.

Povećanje proračuna, po diplomatima, predložila je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja posreduje u pregovorima.

Poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz kazao je novinarima da su današnji razgovori približili stajališta te da postoje dobri izgledi da će proračun biti veći.

Britanski rabat glavni je kamen spoticanja u pregovorima oko novog dugoročnog europskog proračuna. Francuska smatra da bi britanski rabat u idućem sedmogodišnjem razdoblju trebao biti manji za 14 milijarda eura, dok London smanjenje rabata uvjetuje reformom europskih poljoprivrednih subvencija.

Pregovori oko europskog proračuna u lipnju propali su upravo zbog rabata. London tada nije želio pristati da se rabat zamrzne na 5,5 milijarda eura, odnosno na razini od 2005., s perspektivom daljnjeg postupnog smanjivanja.

Rabat, naime, raste kako raste i europsko gospodarstvo i u razdoblju od 2007. do 2013. mogao bi narasti na prosječno sedam milijardi eura godišnje.

Rabat financiraju zemlje članice Europske unije, njih 20, a izračunava se u skladu s njihovim nacionalnim BDP-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙