FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barosso odbacuje novi britanski prijedlog europskog proračuna

BRUXELLES, 14. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europskekomisije Jose Manuel Barroso odbacio je u srijedu kaonezadovoljavajući izmijenjeni britanski prijedlog kontroverznogproračuna Europske unije za razdoblje 2007.-2013.godine.
BRUXELLES, 14. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odbacio je u srijedu kao nezadovoljavajući izmijenjeni britanski prijedlog kontroverznog proračuna Europske unije za razdoblje 2007.-2013.godine.

"Proračun ne zadovoljava, to jednostavno nije dovoljno", rekao je Barroso novinarima uoči summita Europskog vijeća u Bruxellesu.

"Britanski prijedlog daleko je od potreba Europe", izjavio je Barroso dodavši da je razočaran njime, kao i zabrinut hoće li summit urodit sporazumom.

Da je prijedlog proračuna nedovoljan smatraju i njemački dužnosnici koji također strahuju da bi summit mogao propasti.

"To nije prijedlog za ozbiljnu raspravu", rekao je njemački dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Opasnost od neuspjeha sumita je ozbiljna", dodao je.

Revidirani britanski prijedlog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. daje određena dodatna sredstva za regionalnu pomoć za deset novih zemalja članica EU, a i ukupni proračun lagano je povećan i iznosi 849,3 milijarde eura.

Prijašnji britanski prijedlog, iznesen 5. prosinca, predviđao je proračun u visini od 847 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje, ali ga je Britanija morala modificirati zbog protivljenja gotovo svih zemalja.

Novim prijedlogom daje se dodatna pomoć iz strukturalnih fondova, kao i iz kohezijskog fonda, siromašnijim zemljama - Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Estoniji i Latviji, te nude dodatna sredstva Slovačkoj i Litvi za isključivanje nuklearnih elektrana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙