FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska toksična mrlja došla do Rusije

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Stoosamdeset kilometara dugačkamrlja benzena i drugih toksičnih kemikalija, koje su iscurile u rijekuSonghua nakon eksplozije u jednoj kineskoj tvornici, prešla je granicui ulila se u rusku rijeku Amur u petak, javile su ruske novinskeagencije.
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Stoosamdeset kilometara dugačka mrlja benzena i drugih toksičnih kemikalija, koje su iscurile u rijeku Songhua nakon eksplozije u jednoj kineskoj tvornici, prešla je granicu i ulila se u rusku rijeku Amur u petak, javile su ruske novinske agencije.

To je potvrdio čelnik regionalnog ministarstva za izvanredne situacije Viktor Kapkanščikov. Prema njegovim riječima, kako prenosi Itar-Tass, mrlja koje je prvotno bila dugačka 80 kilometara, zatim 160, sada je već dugačka 180 kilometara.

Mrlja se kreće brzinom od 30 kilometara na sat i očekuje se da će doći do grada Habarovska 23. ili 24. prosinca.

Zagađena voda doći će do prvog ruskog naselja, sela Nižnjelenjinskoje, do petak navečer, navodi se u priopćenju press službe ministarstva koje prenosi Interfax.

Ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu, koji je doputovao u Habarovsk u četvrtak, predsjedat će kasnije tijekom dana sjednicom povjerenstva za teritorijalna izvanredna stanja na kojoj će biti razmotreno proglašavanje izvanrednog stanja na tom području.

Zagađenjem bi moglo biti pogođeno oko 70 gradova i sela ili više od milijun ljudi.

Oko 100 tona otrovnih kemikalija izlilo se u rijeku Songhua, glavnu pritoku Amura, nakon eksplozije u petrokemijskoj tvornici u Kini 13. studenoga. Više od 1,5 milijuna ljudi u Rusiji ovisno je o opskrbi vodom iz Amura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙