FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament osniva povjerenstvo za CIA-ine zatvore

STRASBOURG, 15. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Članovi Europskogparlamenta u četvrtak su donijeli odluku o osnivanju posebnogpovjerenstva koje će ispitati navode o djelovanju operativaca američkeobavještajne agencije CIA-e u Europi.
STRASBOURG, 15. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Članovi Europskog parlamenta u četvrtak su donijeli odluku o osnivanju posebnog povjerenstva koje će ispitati navode o djelovanju operativaca američke obavještajne agencije CIA-e u Europi.

Povjerenstvo će, među ostalim, imati zadaću pojasniti je li CIA sudjelovala u tajnim letovima iznad Europe i jesu li njeni agenti osumnjičene zatvorili protuzakonito, te jesu li ih zlostavljali ili mučili. O konačnom mandatu i sastavu povjerenstva bit će odlučeno u siječnju.

Novoosnovano povjerenstvo trebalo bi utvrditi i jesu li državljani Europske unije bili uključeni u protuzakonita uhićenja ili mučenja u okviru operacija za koje se sumnja da je CIA vodila na prostoru EU-a.

U slučaju teških i stalnih kršenja temeljnih prava od strane neke države članice parlament je pozvao na sankcije koje bi im mogle ukinuti neka prava uključujući i pravo glasa u Europskom vijeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙