FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Burna rasprava o HRT-ovim izvješćima večeras se u Hrvatskom saboru uvelike pretvorila u međusobne optužbe HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika koja od te dvije stranke vrši utjecaj i pritisak na uređivačku politiku nacionalne televizije. Dok su HDZ-ovci prozivali kolege iz SDP-a da braneći izvješće o poslovanju HRT-a, koje drže nestručnim i krivotvorenim, žele osigurati utjecaj na HRT-u i zadržati kadrove koji im 'drže vodu', SDP-ovci su uzvratili optužbom da HDZ pod krinkom kritika želi izvršiti političke čistke na HRT-u. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks večeras je prihvatio prijedlog Kluba HDZ-a i prekinuo raspravu o izvješćima o poslovanju HRT-a i radu Programskog vijeća u 2004., koja će se nastaviti sutra.

ZAGREB - Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas ogorčenje i zgražanje jučerašnjom emisijom "Latinica" pod nazivom "Tuđmanova ostavština" i od nadležnih državnih tijela zatražila da se sankcionira "neprofesionalnost i jednostranost urednika emisije Denisa Latina i ostalih odgovornih". HVIDR-a smatra da se u jučerašnjoj 'Latinici' prvi hrvatski predsjednik i cijeli hrvatski narod prikazan kao jedan od najvećih zločinaca. Dodaju da se izborom gostiju i načinom vođenja emisije nastojala dokazati teza da je hrvatska država nastala na zločinu.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader sa suradnicima primio je danas izaslanstvo Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata koja je prijam zatražila kako bi ga izvijestila o zaključcima jučerašnjeg sastanka na kojem je uz ostalo iskazana potpora uhićenom generalu Anti Gotovini, doznaje se u Vladi. Premijer je izaslanstvo Koordinacije izvijestio o koracima koje Vlada poduzima na cjelokupnoj pravnoj i logističkoj podršci vezano za postupak protiv generala Gotovine i svih drugih hrvatskih državljana koje je optužilo haaško tužiteljstvo. Izvijestio ih je i o radnjama koje poduzima radna skupina te ponovio kako su za Vladu neprihvatljivi navodi iz optužnica te da će Vlada učiniti sve da se u postupak pred Haaškim sudom Hrvatska uključi u svojstvu prijatelja suda.

ZAGREB - HSP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru izrazili su danas sumnju u tvrdnje da je Vlada učinila sve što je morala kako bi oborila haške optužnice protiv hrvatskih generala i branitelja, koje drže monstruoznima. HSP-ovac Pero Kovačević je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da ta stranka dvoji o spremnosti Vlade te kako misle da su sve te informacije u javnost puštene u cilju umirivanja javnosti. Podsjetio je da još nije profunkcionirao Memorijalno-dokumentacijski centar, te da je saborska većina odbila prijedloge osnivanja povjerenstva za pružanje pravne pomoći haškim osumnjičenicima i optuženicima.

DUGA RESA/ZAGREB - Laboratorijska analiza u Centru za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta pokazala je da uginuli labud, koji je 5. prosinca pronađen na Mrežnici u Dugoj Resi, nije bio zaražen virusom ptičje gripe, rekao je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić. Hrvatski krizni plan borbe protiv ptičje gripe, koji se provodi od rujna, završava 15. prosinca, rekao je Pavić, napomenuvši da se taj plan pokazao vrlo djelotvornim i da se po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije već primjenjuje u mnogim zemljama.

ZAGREB - U kazalištu Gavella večeras je pretpremijerno izveden najnoviji tekst suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića "Sinovi umiru prvi", u režiji Božidara Violića, te predstavljena istoimena knjiga koju je objavila Gavellina dramska biblioteka. Kako je objasnio autor, "Sinovi umiru prvi", zajedno s njegovim dramama "Žena bez tijela" i "Ničiji sin", čine dramski triptih nazvan "Posmrtna trilogija". Tekst je kompleksan, sažet i čvrsto strukturiran i za razliku od Matišićevih dosadašnjih uradaka, razlikuje se po dramaturgiji, ocijenio je Violić. Drama tematizira poslijeratnu hrvatsku zbilju i "trgovanje mrtvima", a smještena je u oporo dinarsko podneblje. Kako je najavio redatelj, riječ je o beskompromisnom i provokativnom komentaru hrvatske poratne zbilje. U predstavi igraju Ljubomir Kapor, Biserka Ipša, Dražen Kuehn, Ivana Bolanča, Darko Milas, Enes Vejzović, Janko Rakoš, Sven Šestak, Vlasta Knezović, Zoran Gogić, Sreten Mokrović, Siniša Ružić i Pero Kvrgić. Druga pretpremijera najavljena je za sutra, dok će svečana premijera biti u četvrtak, 15. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙