FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 13. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Stankom i zahtjevima zastupnika iz HDZ-a, HSP-a i DC-a, da se glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić očituje o sinoćnoj emisiji Latinica, Hrvatski sabor ušao je danas u posljednji redovni radni tjedan u ovoj godini. Takve emisije zaprepašćuju javnost i pitamo se koju smo to televiziju gledali, rekao je Pejo Trgovčević iz HSP-a, pitajući se hoće li Galić poduzeti nešto u svezi s tim, ili je sve u redu. Ako je u redu, onda se pitam "Kuda ideš Hrvatska?", rekao je Trgovčević. Galićevo očitovanje o Latinici, koja se sinoć bavila ostavštinom prvog predsjednika Franje Tuđmana, zatražili su i Franjo Arapović iz HDZ-a i Frano Piplović iz DC-a.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas, u nastavku saborskog zasjedanja, kako je jučerašnja emisija HTV-a, "Latinica" bila blasfemična krivotvorina hrvatske povijesti, te najavio da će se Sabor o toj emisiji očitovati zaključcima. "Ta je emisija bila očigledno tendenciozna, protivna svim uzusima novinarske profesije, kakva je bila i ona zbog koje je smijenjen Tihomir Ladišić, a u kojoj se tendenciozno htjelo reći da su Hrvati s četničkim postrojbama napadali Sarajevo", rekao je Šeks. Naglasio je kako Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo, mora o tome progovoriti, jer nije riječ o utjecaju na slobodu medija.

ZAGREB - Ravnatelj HTV-a Mirko Galić ocijenio je danas u Saboru da je emisija "Latinica" odrađena neprofesionalno ie najavio da će se sva nadležna HRT-ova tijela očitovati o tome. "Na HTV-u imamo pravilo da se o svemu može govoriti otvoreno, ali ne i površno, pristrano, jednostrano i tendenciozno, a svega toga je sinoć bilo", kazao je Galić. Požalio se i da je ambijent u kojem HTV radi takav da se svaka urednička ili intervencija iz Ravnateljstva tumači kao cenzura i pokušaj gušenja medijskih sloboda. "No, u ovom slučaju nema izbora, sva tijela, u skladu sa zakonskim ovlastima, moraju donijeti odgovarajuće odluke, jer neprofesionalnost ne smije proći", zaključio je ravnatelj Galić, koji je na saborsku sjednicu došao zbog rasprave o izvješćima o radu HRT-a, o kojima danas raspravlja saborski plenum.

ZAGREB - Sudionici okruglog stola na temu zakonskog reguliranja rada Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) suglasili su se danas da je osnivanje DIP-a kao stalnog, neovisnog i stručnog tijela korak naprijed u demokratizaciji izbornog sustava. Okrugli stol održava se u Saboru, uoči drugog čitanja prijedloga novog zakona o DIP-u, a organizirali su ga Vlada i OESS-ova misija u Hrvatskoj. Ocjenjujući da je DIP i do sada izvrsno radio, predsjednik Vlade Ivo Sanader naglasio je da je predloženi zakon dio cjelokupne reforme izbornog sustava, koja bi Hrvatsku trebala uvrstiti u red zemalja visoke demokracije.

ZADAR - I prošlu noć na zadarskom području zabilježeno je nekoliko izgreda koji policija povezuju s ogorčenjem zbog uhićenja generala Gotovine. Sinoć oko 19 sati nepoznate su osobe bacile bor na Jadransku magistralu, pa se promet kraće vrijeme odvijao jednim kolničkim trakom. Oko 22 sata u Pakoštanima na lokalnoj prometnici su zapaljene dvije automobilske gume, a slično i u mjestu Vrana kod Biograda na moru, na mjesnoj prometnici, doznaje se u Policijskoj upravi zadarskoj. Policija je također izvjestila da su grafiti neprimjerena sadržaja osvanuli u Škabrnji, Bibinjama i Svetom Petru.

ZAGREB - Nagrada Ministarstva kulture za književno prevođenje "Iso Velikanović", dodijeljena je danas u Hrvatskom državnom arhivu Josipu Tabaku i Trudi Stamać. Nagrada je, po riječima ministra kulture Bože Biškupića, ustanovljena ove godine, a nosi ime čovjeka koji je obogatio hrvatsku kulturu s tristotinjak prijevoda s ruskog, poljskog, češkog, francuskog, talijanskog, španjolskog i njemačkog jezika. Josip Tabak nagradu "Iso Velikanović" dobio je za životno djelo, dok je Trudi Stamać ona dodijeljena za pojedinačno ostvarenje u 2004. godini, za knjigu "Jezik i svijet - austrijski pjesnici druge polovice XX stoljeća", koju je objavila naklada Ceres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙