FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF upozorava: Arktičke orke najkontaminiraniji sisavci

ZAGREB/LONDON , 12. prosinca 2005. (Hina) - Orke, poznatiji kao kitoviubojice, postali su najkontaminiraniji sisavci na Arktiku, izvijestilisu u ponedjeljak članovi međunarodne grupe za zaštitu okoliša WWF,prenosi Reuters.
ZAGREB/LONDON , 12. prosinca 2005. (Hina) - Orke, poznatiji kao kitovi ubojice, postali su najkontaminiraniji sisavci na Arktiku, izvijestili su u ponedjeljak članovi međunarodne grupe za zaštitu okoliša WWF, prenosi Reuters.

Norveški su znanstvenici, prenosi BBC, ustanovili da su orke nadmašile polarne medvjede na čelu arktičkog "toksičnog stola", s obzirom na činjenicu da do sada nijedna skupina arktičkih sisavaca nije konzumirala tako visoku koncentraciju opasnih kemikalija što ih je proizveo i odbacio čovjek.

U norveškom Polarnom institutu testirali su tkivo orki iz norveškog dijela Arktika te su ondje pronašli pesticide, ostatke sredstava kojima se impregniraju primjerice tepisi da bi se spriječilo izbijanje požara te ostatke PCB-a, polikloriranih bifenila koji se koriste u mnogim industrijskim procesima.

Životinje na vrhu hranidbenog lanca, najčešće su posebno ugrožene - u ovom slučaju to su polarni medvjedi i kitovi, a njihovo zdravstveno stanje odraz je stanja morske flore i faune. Znanstvenici su posebno zabrinuti zbog sredstava za impregnaciju koja sprečavanju izbijanje požara, budući su oni još uvijek legalno proizvode i prodaju.

Članovi WWF-a tvrde da je Arktik postao odlagalište kemijskog smeća te pozivaju ministre EU-a koji će se sastati u utorak u Bruxellesu da donesu vrlo oštar i djelotvoran zakon o regulaciji korištenja opasnih kemijskih sredstava. Istodobno strahuju da bi se zaposleni u kemijskoj industriji mogli buniti protiv toga.

"Arktičke orke mogle bi postati indikatori stanja morske flore i faune. Visoke razine kemijskih tvari koje ih zagađuju alarmantne su i jasno pokazuju da arktička mora nisu čista kako bi trebala biti", rekao je znanstvenik Hans Wolkers, dodavši kako su, primjerice poliklorirani bifenili pronađeni u majčinu mlijeku Eskimki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙