FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Uredu predsjednika prezentacija o globalnom barometru korumpiranosti

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U Uredu predsjednika Republikeodržana je danas prezentacija hrvatskog Transparency Internationala oglobalnom barometru korumpiranosti.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U Uredu predsjednika Republike održana je danas prezentacija hrvatskog Transparency Internationala o globalnom barometru korumpiranosti.

Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno u lipnju ove godine na uzorku od 600 ispitanika, a Transparency International u suradnji s Gallupom je istraživanje proveo u 69 zemalja svijeta na uzorku od 55.000 ljudi, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Po tim istraživanjima i u većini zemalja, kao i u Hrvatskoj političke su stranke izdvojene kao potencijalno najkorumpiranija životna sfera, odnosno u čak 45 od 69 zemalja su prve na listi korumpiranosti.

Građani Hrvatske najkorumpiranijim smatraju političke stranke, pravosuđe i zastupnička tijela. Gotovo polovica ispitanika ocijenila je da je danas više korupcije nego prije tri godine, a 36 posto drži da je razina korupcije jednaka. Na globalnoj razini 44 posto ispitanika očekuje rast korupcije u iduće tri godine, njih 30 posto smatra da će doći do promjene, a njih 19 posto da će korupcije biti manje.

Hrvatski građani optimističniji su od prosjeka s obzirom da njih 32 posto smatra da će u iduće tri godine biti manje korupcije, 38 posto ne očekuje promjene, a četvrtina očekuje pogoršanje. Za razliku od indeksa percepcije korupcije, kada ocjene daju stručnjaci, kod globalnog korupcijskog barometra radi se o mišljenju građana, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙