FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katar treća najbogatija zemlja u svijetu

DUBAI, 5. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Katar je krajem 2004. zabilježiodohodak po stanovniku od 38.241 dolar, osvojivši time status trećezemlje u svijetu po bogatstvu, objavio je regionalni centar zafinancijska istraživanja sa sjedištem u Kuvajtu Global InvestmentHouse (GIH).
DUBAI, 5. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Katar je krajem 2004. zabilježio dohodak po stanovniku od 38.241 dolar, osvojivši time status treće zemlje u svijetu po bogatstvu, objavio je regionalni centar za financijska istraživanja sa sjedištem u Kuvajtu Global Investment House (GIH).

Prva dva mjesta na popisu zemalja s najvećim dohotkom po stanovniku zauzeli su Luksemburg i Norveška, istaknuo je GIH.

Brzi tempo gospodarskog rasta u Kataru bit će nastavljen i na srednji rok, uz planove o učetverostručenju izvoza plina u sljedećih šest do osam godina. Impresivni gospodarski rezultati Katara trebali bi biti poduprti i odgovarajućim političkim reformama.

Vlada je u lipnju 2004. pokušala privući zanimanje međunarodne javnosti uredbom kojom je stranim državljanima omogućila vlasništvo nad nekretninama u biranim projektima stanogradnje, omogućivši im i stjecanje dozvole za stalni boravak. Sličnu funkciju ima i omogućavanje inozemnim ulagačima da obavljaju transakcije na Katarskoj burzi.

Katarski BDP naglo je porastao u 2004. na 28,45 milijardi dolara u odnosu na 23,7 milijardi u 2003., što je ujedno bio i glavni pokretač značajnog rasta dohotka po stanovniku.

Značajno je porastao i izvoz nafte i plina, omogućivši Kataru da 2004. ponovno zabilježi veliki višak u bilanci plaćanja, ekvivalentan 3,93 milijarde dolara. Značajan je višak zabilježen i u tekućoj platnoj bilanci, dosegnuvši u 2004. 7,6 milijardi dolara.

Višak u vanjskotrgovinskoj bilanci također je prošle godine porastao na gotovo rekordnu razinu od 13,3 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙