FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeloruske vlasti uvode nove mjere protiv oporbe

MINSK, 2. prosinca 2005. (Hina/AP) - Donji dom bjeloruskog parlamenta upetak je dao konačno odobrenje zakonu koji bi mogao kriminaliziratipolitičku oporbu i borbu za ljudska prava uspostavljanjem kazneneodgovornosti za diskreditiranje države u toj bivšoj sovjetskojrepublici.
MINSK, 2. prosinca 2005. (Hina/AP) - Donji dom bjeloruskog parlamenta u petak je dao konačno odobrenje zakonu koji bi mogao kriminalizirati političku oporbu i borbu za ljudska prava uspostavljanjem kaznene odgovornosti za diskreditiranje države u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava kritizirale su amandmane Kaznenog zakona kojeg još mora potvrditi gornji dom bjeloruskog parlamenta te potpisati predsjednik Aleksandar Lukašenko prije nego stupi na snagu.

Bjeloruske snage sigurnosti, poznate još uvijek pod sovjetskim imenom KGB, tvrde kako je takav zakon bio potreban kako bi se spriječile masovne pobune poput onih koje su uslijedile nakon izbora i dovele oporbu na vlast u bivšim sovjetskim republikama Ukrajini i Gruziji.

Vođa Nacionalnog odbora demokratskih snaga Anatolij Lebedko kazao je kako "vlasti pokušavaju zastrašiti ljude prije predsjedničkih izbora predviđenih za 2006. godinu tako da se nitko neće usuditi izaći van i reći nešto loše o Lukašenku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙