FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedan sramote u talijanskom nogometu

RIM, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Italija, uz Hrvatsku iMađarsku, te Poljsku i Ukrajinu, jedan od tri preostala kandidata zaorganizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine, prolazi kroz"tjedan sramote", a najgore se tek očekuje.
RIM, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Italija, uz Hrvatsku i Mađarsku, te Poljsku i Ukrajinu, jedan od tri preostala kandidata za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine, prolazi kroz "tjedan sramote", a najgore se tek očekuje.

U proteklih sedam dana talijanski nogomet se morao suočiti s rasističkim ispadima navijača, te velikim izgredima u Firenzi za vrijeme Kup utakmice Fiorentina - Juventus, a policija strahuje kako bi se slike nasilja mogle ponoviti i u nedjelju kada su ova dva suparnika sastaju i u prvenstvu.

Prvi slučaj se dogodio prošle nedjelje na utakmici Messina - Inter kada je suočen sa ružnim rasističkim navijanjem pristalica Intera branič Messine, Zoro iz Obale Bjelokosti zaprijetio da će prekinuti utakmicu. Iznervirani Zoro je u 66. minuti rukom uzeo loptu usred igre i otišao do četvrtoga suca zaprijetivši skandalom ako se rasističko navijanje nastavi. Igra je ipak nastavljena nakon što su Zoroa skoro pet minuta uvjeravali također crnoputi igrači Intera Adriano i Obafemi Martins.

"Navikao sam na uvrede, ali ne kod kuće. U Italiji me smatraju za životinjom", kazao je Zoro.

Nastavak je uslijedio u četvrtak na utakmici Kupa između "starih prijatelja" Fiorentine i Juventusa. Policija je divljanje navijača zaustavila bacanjem suzavca zbog čega je utakmica prekinuta na 20 minuta. U divljanjima je šest navijača ozlijeđeno, a deset ih je završilo u pritvoru. "Viole" i torinska "Stara dama" u nedjelju igraju u prvenstvu.

"Nažalost, divljaci i dalje stanuju na našim stadionima. Većina navijača želi uživati u nogometu, no manju skupinu nogomet očito ne zanima," ljutio se vlasnik Fiorentine Diego Dalla Valle. Njegov kolega, predsjednik Baria i jedan od čelnika u vodstvu lige, Vicenzo Mataresse bio je još oštriji.

"Došli smo do ruba. Ili padamo u provaliju ili ćemo se izvući. Moramo zaustaviti te divljake ili ćemo doživjeti propast nogometa," kazao je Mataresse, te dodao: "Vrijeme je da se vodstvo Lige i nogometnog Saveza oštrije suoče su ovim problemom".

U nedjelju će sve utakmica početi s pet minuta zakašnjenja iz protesta zbog sve učestalijih rasističkih ispada navijača. Incident sa Zorom nije prvi, praktički u svakom kolu neki tamnoputi igrač je žrtva.

"Italija ima veliku volju riješiti ove probleme, no očito je nogomet na Apeninima pogrešno organiziran. Potrebna je bolja suradnja između klubova i čelnika Saveza kako bi se riješio problem sigurnosti na stadionima," poručio je izvršni direktor UEFA-e, Lars-Christer Olsson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙