FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Kazneni postupak protiv Mirka Norca i Rahima Ademija, hrvatskih generala optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u akciji "Medački džep" 1993., vodit će se na zagrebačkom Županijskom sudu, odlučio je danas predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, prihvativši zahtjev glavnog državnog odvjetnika. Predmet je sredinom rujna Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu. U obrazloženju zahtjeva glavni državni odvjetnik Mladen Bajić istaknuo je kako je riječ o iznimno složenom predmetu u kojemu će organizacija glavne rasprave biti zahtjevna zbog velikog interesa javnosti, a posebnu pažnju treba posvetiti pitanju sigurnosti velikog broja svjedoka, nekih i iz inozemstva. Potrebno je osigurati uvjete i da postupak prate i predstavnici haškog Tužiteljstva i OESS-a.

ZAGREB - Saborski klubovi zastupnika podržali su izvješće o radu državnih odvjetništava u 2004., no dok vladajući ističu da je stopa rasta kriminaliteta daleko povoljnija nego u zemljama u okruženju, oporba upozorava na značajan porast najtežih kaznenih djela, izražavajući sumnju i u neovisnost odvjetništava. Izvršnoj vlasti prešlo je u naviku da javno izdaje naloge Državnom odvjetništvu i policiji, ustvrdila je Ingrid Antičević Marinović (SDP), ocjenjujući da se "građani s pravom pitaju, ako se izdaju nalozi da se nešto pokrene, izdaju li se i da se nešto ne pokrene". U Vladinu ocjenu da stanje kriminaliteta nije alarmantno, te da je Hrvatska sigurnija od zemalja u okruženju sumnja i Nikola Vuljanić (HNS). Damira Kajina (IDS) zabrinuo je podatak o ukupnom broju kaznenih prijava, po kojem je, kaže, kazneno prijavljen svaki 44. građanin.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić otklonio je danas u Hrvatskom saboru oporbene sumnje da se politika miješala u njegov i rad Državnog odvjetništva. Nitko na mene nije vršio utjecaj u bilo kojem predmetu ili drugim stvarima, rekao je Bajić, odgovarajući na oporbene dvojbe, je li Državno odvjetništvo bilo neovisno i samostalno. Bajić je suglasan da je nespretna zakonska formulacija da Državno odvjetništvo prima upute Vlade, te ističe da je kod izmjena Zakona o Državnom odvjetništvu tražio da se promijeni u formulaciju da Vlada može dati mišljenje Državnom odvjetništvu. Odbija tvrdnje da predmeti leže u ladicama, ali se suglasio da neka državna odvjetništva nemaju isti pristup na istim predmetima.

ZAGREB - Zbog zaoštravanja odnosa između SDP-a i HDZ-a, SDP će u iduća dva tjedna procjenjivati kako dalje surađivati s Vladom, kako u Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU, tako i općenito, u ukupnim međusobnim odnosima, izjavio je danas predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora Ivica Račan. Nakon što je izvijestio da je zbog tehničkih razloga odgođena za danas najavljena sjednica Nacionalnog odbora, Račan je u Hrvatskom saboru izjavio da će do 19. prosinca, za kada je najavljena iduća sjednica, njegova stranka procjenjivati kako i da li dalje surađivati s Vladom u Odboru. Rekao je da ne razmišlja o podnošenju ostavke na mjesto predsjednika Odbora.

ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader zamoljen da komentira izjavu predsjednika SDP-a Ivice Račana da se premijer 'služi komunističkim metodama', rekao je kako nije čuo tu Račanovu izjavu, ali se čini "da Račana komunizam još uvijek opterećuje". Sanader je to rekao prigodom posjeta Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Na novinarsko pitanje je li se u posljednjih nekoliko dana sastao ili razgovarao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem o parafiranom Sporazumu s Austrijom o nadoknadi štete stranim državljanima, premijer Sanader je odgovorio da nije, jer su obojica bili odsutni. "Predsjednik (Mesić) i ja dobro surađujemo i razgovaramo o svemu i nema nikakvih problema na našoj relaciji", kazao je Sanader.

ZAGREB - Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) zatražila je danas razrješenje Dijane Pleštine, savjetnice za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova zbog službenog plakata tog ministarstva na kojem se nalaze ratni invalidi Republike Srpske i ćirilićno pismo. Predsjednik HVIDR-e i zastupnik HDZ-a Josip Đakić ustvrdio je na konferenciji za novinare, na kojoj su pokazali sporne plakate, da postupak Dijane Pleštine predstavlja dovoljan razlog za njezino razrješenje. Spornim plakatom vrijeđaju se osjećaji svih hrvatskih građana, posebice hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja, a sada se njihovim proračunskim sredstvima promoviraju oni zbog kojih su patili i koji su ih ranjavali, rekao je Đakić.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas novi paviljon Agronomskog fakulteta i održao predavanje o ulasku Hrvatske u EU profesorima i studentima fakulteta, brojnim gostima i uzvanicima. Premijer Sanader je naglasio da je globalizacijski proces izazov i šansa za Hrvatsku u kojem je teško biti konkurentan, ali da to nije razlog za odustajanje. Na njega treba odgovoriti znanjem, jer nismo gospodarski moćna zemlja i zato su i povećana proračunska sredstva za znanost. Moramo stvoriti uvjete za ravnopravno nošenje s drugima, ali uz zadržavanje razine stečenih socijalnih standarda, rekao je Sanader. Potrebno je restrukturirati gospodarstvo osobito poljoprivredu, a Agronomski fakultet ima značajan potencijal i treba imati značajnu ulogu u osuvremenjavanju poljoprivrede, rekao je premijer.

ZAGREB - Sindikati pirotehničara uz potporu saborskih zastupnika HSP-a prosvjedovali su danas pred Zagrebačkim velesajmom, gdje se održava sastanak Ottawske konferencije - Konvencije o zabrani protupješačkih mina, zbog Vladina odnosa prema pirotehničarima i problemu razminiranja. Prosvjed na kojem su sudjelovali predstavnici obaju sindikata pirotehničara i HSP-ovi zastupnici Pero Kovačević i Tonči Tadić, organiziran je jer Vlada, unatoč obećanjima, još uvijek nije uputila prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u drugo saborsko čitanje i jer je ponovno u proračunu osigurala premalo novca za razminiranje.

ZAGREB - Zaklada "Zlatko Crnić" dodijelila je 24 stipendije redovnim studentima prava i tri poslijediplomantima, čime je broj stipendiranih u 12 godina postojanja Zaklade povećan na više od 350. Za rekordne 24 stipendije natjecalo se 46 studenata, a stipendije je dobilo 12 studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta, šest studenata riječkog i četiri splitskog fakulteta, a dvije su dodijeljene u Osijek. Oni će, skupa s tri poslijediplomantice koje su također dobile stipendije, sa Zakladom ugovor potpisati sredinom prosinca u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Zaklada "Zlatko Crnić" nevladina je, nestranačka i neprofitna organizacija osnovana radi promicanja pravničke struke i poticanja težnji za vladavinom prava, a osobito radi stipendiranja studenata i poslijediplomanata prava.

SISAK - Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marijan Tomurad priopćio je danas da su proteklih dana, na temelju sudskih naloga i Interpolovih tjeralica, Hrvatskoj iz Njemačke izručena i prepraćena dvojica hrvatskih državljana. Iz Njemačke je, na temelju Interpolove tjeralice, 30. studenoga prepraćen i izručen Milan Vrga zbog 20-ak krađa i krivotvorenja dokumenata. Zbog ratnog zločina prekomjernog granatiranja Petrinje od 2. do 21. rujna 1991., kada je poginulo pet civila i pripadnika pričuvnog sastava policije, te ozlijeđeno 19 građana Petrinje, Hrvatskoj je iz Njemačke 24. studenoga izručen i prepraćen Jovo Begović (54). Kao jedan od zapovjednika vojarne JNA u Petrinji, Begović je zbog prekomjernog granatiranja Petrinje osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 120. obljetnice rada Hrvatskog prirodoslovnog društva (HPD), u Preporodnoj dvorani HAZU-a, danas se održava međunarodni znanstveni skup "Prirodne znanosti: izazov budućnosti", na kojem će svoje viđenje budućnosti prirodnih znanosti predstaviti desetak izlagača iz uglednih europskih znanstvenih institucija. Zaželjevši uspjeh HPD-u u daljem radu, Izet Aganović, izaslanik Predsjednika Republike koji je pokrovitelj skupa, poručio je kako je predsjednik Mesić spreman pomoći svim znanstvenicima, jer je Hrvatskoj važno da bude snažna na području znanosti. Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Dragutin Feletar je podsjetio kako je prirodoslovlje na zagrebačkom Sveučilištu prisutno od njegovog osnutka, a posebno jak zamah dobilo je osnivanjem "modernog sveučilišta", kada su 1875. započele i pripreme za nastavu prirodoslovlja.

OTOK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u središtu Otoka danas je obilježena 14. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibate, pripadnika I. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. Poljoprivredni zrakoplov "antonov 2", u kojemu su letjeli, u noći s 1. na 2. prosinca 1991. srušila je srpska protuzračna obrana kod Otoka raketom zemlja-zrak CUB. Nakon što su u spomen na poginule zrakoplovce vijence položila brojna izaslanstva, zapovjednik HRZ-a i PZO-a general bojnik Viktor Koprivnjak podsjetio je da su zrakoplovci toga voda, osim u borbenim djelovanjima, sudjelovali su i u dostavi pomoći braniteljima opkoljenog Vukovara, unatoč starih zrakoplova i lošeg naoružanja.

ZAGREB - Iako je posljednih godina doživjela velike promjene javna televizija u Hrvatskoj mora nastaviti s reformama, dok privatne trebaju poraditi na transparentnosti vlasništva, navodi se u izvještaju "Televizija u Europi: zakonodavstvo, javne politike i neovisnost" danas predstavljenom u Zagrebu. U izvještaj, koji je izradio Institut otvoreno društvo u suradnji s Institutom za međunarodne odnose, među ostalim se hvali rad Vijeća za elektroničke medije te tvrdi da je Vijeće ojačalo regulatorni sustav i pritom zadržalo neovisnost. Izvještaj spominje napredak u odnosu politike prema HTV-u, ističući kako su neovisnost i profesionalni standardi HTV-a poboljšani, dok analize programa ukazuju na smanjenje prisutnosti pristranog izvještavanja i govora mržnje.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor upoznala je danas članove Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome s predviđenim proračunskim sredstvima u 2006. za provedbu tog programa i Akcijskog plana Desetljeća za Rome. U sklopu Vladinog Ureda za nacionalne manjine i pojedinih ministarstava za Nacionalni program i Akcijski plan izdvojeno je oko 12 milijuna kuna. Kosor je navela da postoje i drugi programi u koje su uključeni i Romi, ali da nisu specificirani. Članovi Povjerenstva izviješteni su i o rasporedu 680 tisuća kuna proračunskog novca najugroženijim krajevima naseljenim Romima i informirani o rješavanju teškoća na područjima naseljenim Romima u Osječko-baranjskoj županiji.

RIJEKA - Na sjednici skupštine Hrvatske zajednice županija u Rijeci danas je za novoga predsjednika zajednice izabran požeško-slavonski župan Anto Bagarić, dok je dosadašnji predsjednik, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, postao potpredsjednik. Novi predsjednik Bagarić rekao je da u zajednici u sljedećom mandatu neće biti podjela na jug i sjever, županije će se dijeliti na druge načine, a uzimat će se u obzir potrebe svake od njih. Najvažnije je pitanje decentralizacija sredstava, a zbog nedostataka sredstava u županijskim proračunima potrebno je preispitati dosadašnji model vlasništva županija nad pojedinim ustanovama, kao što su zdravstvene ili dječji vrtići, rekao je Bagarić. Kazao je da županije često ne mogu uložiti dostatna sredstva u održavanje i preuređenje tih ustanova. Bagarić je naglasio da je zajednica interesna udruga temeljena na postizanju ciljeva županija, bez obzira na političko opredjeljenje čelnika pojedinih županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙