FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a zbog spornog plakata traži razrješenje Dijane Pleštine

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Udruga Hrvatskih vojnih invalidaDomovinskog rata (HVIDR) zatražila je danas razrješenje DijanePleštine, savjetnice za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslovazbog službenog plakata tog ministarstva na kojem se nalaze ratniinvalidi Republike Srpske i ćirilićno pismo.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) zatražila je danas razrješenje Dijane Pleštine, savjetnice za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova zbog službenog plakata tog ministarstva na kojem se nalaze ratni invalidi Republike Srpske i ćirilićno pismo.

Predsjednik HVIDR-e i zastupnik HDZ-a Josip Đakić ustvrdio je na konferenciji za novinare, na kojoj su pokazali sporne plakate, da postupak Dijane Pleštine predstavlja dovoljan razlog za njezino razrješenje.

"Spornim plakatom vrijeđaju se osjećaji svih hrvatskih građana, a posebice hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja koji su dali život za slobodu države, a sada se njihovim proračunskim sredstvima promoviraju oni zbog kojih su patili i koji su ih ranjavali, rekao je Đakić.

Dodao je da ih ne bi vrijeđalo da su na plakatima srpska djeca, a ne četnici. "Za mene su oni agresori na Hrvatsku i s njima ne mogu dijeliti osjećaje", rekao je Đakić.

Izrazio je i ogorčenost što je sporne plakate, kako tvrdi, izradila tvrtka u vlasništvu sina predsjednika SDP-a Ivice Račana i što je odluku o izradi plakata donijela njegova supruga Dijana Pleština.

"Račan sada brani postupke svoje supruge, a svoje protivnike naziva HDZ-ovim jurišnicima, što dokazuje koliko su mu važni nacionalni interesi i osjećaji hrvatskih branitelja", kazao je.

Đakić, koji je jučer kao zastupnik HDZ-a, u ime Kluba zastupnika te stranke zatražio ostavku D. Pleštine danas je ustvrdio da HVIDR-a traži njezino razrješenje s dužnosti.

Pleština nije priznala pogrešku i zato HVIDR-a traži njezinu smjenu, rekao je.

Đakića su novinari pitali, smatra li odgovornim svog stranačkog kolegu i ministra obrane Berislava Rončevića zbog nedavnog posjeta načelnika glavnog stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog, za kojeg se sumnja da je sudjelovao u ratnim zločinima, a koji je 18. studenog, na obljetnicu pada Vukovara primljen u Hrvatskoj uz najviše počasti.

Čelnik HVIDR-e je ustvrdio da odluku o tome koga će se primati u Hrvatskoj uz najviše počasti donosi Predsjednik Republike i načelnik Glavnog Stožera RH, a da od Rončevića očekuje ispriku ako je istina da je izjavio da bi ga i on primio da je bio u Zagrebu. "Da je to Rončević izjavio sada čujem prvi put od novinara, ali ako je to istina očekujem ispriku", kazao je Đakić.

Na konferenciji za novinare čelništvo HVIDR-e osvrnulo se i na osudu Sporazuma s Austrijom o nadoknadi štete, ocjenivši licemjernim da se tome sada najviše bune bivši komunisti koji su protjerali svoje neistomišljenike i oduzeli im imovinu, a istodobno se zalažu za vraćanje imovine izbjeglim Srbima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙