FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 2. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PEKING - Mučenje je vrlo rašireno u Kini te je stoga u toj zemlji nužna potpuna strukturalna reforma pravnog sustava ne bi li se takva situacija promijenila, rekao je u petak visoki UN-ov izaslanik Manfred Nowak. "Moj prvi zaključak je da se učestalost mučenja smanjila, no ono je još vrlo rašireno diljem zemlje", rekao je

na konferenciji za novinare posebni UN-ov izvjestitelj zadužen za ljudska prava, Manfred Nowak. Dodao je kako je njegov tim za dvotjednog posjeta, prvog nakon deset godina, tijekom kojega je posjetio Tibet i sjeverozapadnu muslimansku oblast Xinjiang bio pod čestim nadzorom. Postoje dokazi i o tome da su vlasti utjecale na žrtve i članove njihovih obitelji koje su UN-ovi dužnosnici pokušali intervjuirati.

TEL AVIV - Izrael se požalio Sjedinjenim Državama da palestinske vlasti izbjegavaju obveze predviđene dugoočekivanim dogovorom koji je prošloga tjedna omogućio ponovno otvaranje granice između Gaze i Egipta, objavio je u petak izraelski radio. Po tom dogovoru, Palestinci su dužni Izraelu uživo prenositi snimke sigurnosnih pregleda s graničnog prijelaza Rafah. No, prema Izraelcima, snimke stižu sa značajnim kašnjenjem, zbog čega se ne mogu promatračima Europske unije na vrijeme požaliti na eventualne nepravilnosti. Prema sporazumu o Kretanju i ulasku, inspektori EU-a imaju ovlasti zatražiti zadržavanje sumnjivih osoba, a od palestinskih vlasti ponovnu procjenu ako Izrael izrazi zabrinutost zbog njihova ulaska.

BAGDAD - Petstotinjak američkih i iračkih vojnika u petak je pokrenulo novu operaciju protiv pobunjenika u Ramadiju, dan nakon pobune u tom gradu 110 km zapadno od Bagdada, izjavio je američki zapovjednik. "Dvije stotine iračkih vojnika i 300 marinaca pokrenulo je u petak operaciju 'Koplje', petu u nizu akcija s ciljem da se unište pobunjenici i stvore uvjeti za izbore koji će se održati 15. prosinca u glavnom gradu provincije Al-Anbar", ističe se u priopćenju. "Cilj operacije je uništavanje mreže pobunjenika koji područje Ramadi koriste kao utvrdu iz koje napadaju stanovništvo i američko iranske snage", stoji u tekstu.

BANJA LUKA - Više od 70 automobila zaplijenjeno je u srijedu i četvrtak u jednoj od najvećih združenih akcija Odjela za organizirani i privredni kriminal Okružnog tužiteljstva i Odjela za suzbijanje općeg kriminala Centra javne sigurnosti (CJS) Banje Luke, potvrdili su policijski izvori banjalučkim "Nezavisnim novinama" od petka. Akcija je usmjerena protiv auto-mafije i nastavlja se tijekom petka, a zaplijenjena vozila sklonjena su na zaštićenu lokaciju na području Banje Luke. Ukupno se traga za 200 luksuznih automobila tipa mecedes i audi za koja se vjeruje da su ukradeni i s falsificiranim dokumentima registrirani na području banjalučke regije.

TOKIO - Japan kani znatno pojačati pomorsku i zračnu nazočnost u plinom potencijalno bogatome području Istočnokineskoga mora zbog kojega se već spori s Kinom, saznaje se iz vladinih izvora. Obalna straža zatražila je od ministarstva financija gotovo 30 milijarda jena, oko 240 milijuna dolara, za fiskalnu godinu 2006.-2007., kako bi povećala i modernizirala mornaricu i zrakoplovstvo rekao je u petak glasnogovornik obalne straže. "Tražili smo znatno povećanje, jer raste i zabrinutost zbog stanja u Istočnokineskome moru, osobito u blizini zone sa spornim izvorima plina", objasnio je. I službeni Tokio i Peking tvrde da imaju pravo na suverenitet nad područjem s oko 200 milijarda kubičnih metara prirodnoga plina.

MOSKVA - Iran je potpisao sporazum o kupnji ruskih taktičkih raketnih sustava zemlja-zrak, izvijestile su ruske novine u petak. Iran bi trebao kupiti sustave 29 TOR-M1 za rušenje zrakoplova i presretanje navođenih raketa na niskim visinama, piše dnevnik Vedomosti pozivajući se na ruske izvore koji su sudjelovali u sklapanju sporazuma. Riječ je o najvećoj prodaji ruskoga oružja Iranu u posljednjih pet godina, piše u novinama. Teheran je pod sve jačim međunarodnim pritiskom nakon što nije uspio uvjeriti SAD da njegovi nuklearni znanstvenici rade na programima za nuklearne elektrane, a ne bombe. Rusija pomaže Iranu izgraditi nuklearnu elektranu u Bushehru.

TEL AVIV - Kadima, nova stranka izraelskog premijera Ariela Sharona postala je popularnija nakon što je potpredsjednik vlade Shimon Peres napustio Liberalnu stranku i javno podupro premijera, pokazuju ankete objavljene u petak. Sharonova stranka mogla bi osvojiti gotovo trećinu - 39 od 120 mjesta - u Knessetu na izborima 28. ožujka, nasuprot 34 koliko je dobivala u ranijim istraživanjima javnog mnijenja, rezultati su ankete lista Ma'ariv. Unatoč Peresovu odlasku, potpora birača Laburističkoj stranci ostala je na stabilnih 26 do 28 mandata, pokazuje anketa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙