FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 1. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je kako je za njegovu zemlju neprihvatljiv bilo kakav novi ugovor o statusu luke Ploče koji bi značajnije odstupao od modela o kojemu je ranije s Hrvatskom postignuta suglasnost. "Neko pojašnjenje ili tip protokola po uzoru na dogovor koji smo imali (bivši) premijer (Ivica) Račan i ja s izvjesnim manjim korekcijama mogao bi biti prihvatljiv. Drastična promjena Sporazuma o Luci Ploče mislim da ne može proći", izjavio je Terzić u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Predsjednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader najavio je kako će Bosni i Hercegovini uskoro biti predložen novi sporazum o luci Ploče istaknuvši kako je postojeći dokument o tom pitanju "recidiv" iz razdoblja u kojemu je Hrvatska imala posebne odnose s Federacijom BiH.

MUZAFFARABAD - Na sjeveru Pakistana koji je 8. listopada pogodio razoran potres, u posljednjih je nekoliko dana otkako je u tom dijelu zemlje naglo zahladnjelo i pale su prve snježne oborine, naglo porastao broj djece s upalom pluća, izvijestio je dužnosnik Zdravstvene službe za područje Muzaffarabada, glavnoga grada pakistanskog Kašmira Sardar Mahmud Khan. "Oboljela djeca stižu nam u bolnice iz raznih dijelova ovog područje i sve ih je više", rekao je Khan.

LONDON - Više od 300 puta CIA-ini zrakoplovi sletjeli su u neko od odredišta u Europi od 11. rujna 2001., što je informacija koja podupire vijest prema kojoj je Washington transportirao muslimanske zatvorenike osumnjičene za terorizam preko europskih zračnih luka, izvijestio je u četvrtak britanski list The Guardian, pozivajući se na informacije Američke federacioje za civilno zrakoplovstvo (FAA). Informacije prema kojima je CIA svojim zrakoplovima transportirala navodne teroriste u zemlje u kojima se potiču mučenja zatvorenika, poput Egipta, Jordana, Maroka i Sirije, pritom prelijećući teritorije mnogih europskih zemalja ili slijećući na neke od njih, od veljače se pojavljuju u američkom i europskom tisku.

BANJA LUKA - Dio od ukupno 230 milijuna maraka, koje je Vlada RS 1997. godine povukla upadom u monetarni sistem tadašnje SR Jugoslavije, koristio se i za nerazjašnjene troškove vezane za haške optuženike, razvidno je iz dokumenta čije dijelove prenose banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka. Vlada RS je u zaključku od 3. listopada 1997. godine, koji je u posjedu "Nezavisnih novina", ovlastila tadašnjeg premijera Gojka Kličkovića da ova sredstva koristi za troškove Vlade "u svezi s optuženim građanima RS od strane Haškog tribunala". U zaključku, za koji je Vlada naznačila da je "državna tajna" i da se neće objaviti u "Službenom glasniku RS" nije precizirano na što će se konkretno taj novac utrošiti i o kojem iznosu je riječ.

BEIRUT - Sirija pokušava omesti UN-ovu istragu ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, no u tome neće uspjeti, izjavio je u utorak čelnik UN-ova povjerenstva koje istražuje atentat na Haririja. Detlev Mehlis rekao je to komentirajući višekratno objavljenu snimku jednog sirijskog svjedoka koji je povukao svjedočenje pred povjerenstvom, tvrdeći da ga je na lažni iskaz potaknuo i potkupio Haririjev sin, parlamentarni zastupnik Saad Hariri. U rijetkim razgovorima za libanonske medije, Mehlis je ocijenio da je ovotjedno pojavljivanje na televiziji svjedoka Husama Tahera Husama bila kampanja protiv povjerenstva u sovjetskoj maniri, no neće utjecati na njegov rad. Idućih nekoliko dana povjerenstvo će u Beču ispitati pet visokih sirijskih dužnosnika.

ZAGREB - SAD će u petak izvršiti tisućito pogubljenje otkad je smrtna kazna ponovno uvedena 1976., priopćio je Human Rights Watch (HRW), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava. Sjedinjene Države postigle su taj grozan rekord unatoč velikom broju dokaza o proizvoljnosti, diskriminaciji te mogućnosti greške države i sustava saveznog kaznenog pravosuđa u primjeni smrtne kazne, navodi se u izvješću HRW-a. Kenneth Lee Boyd (57) postat će tisućita osoba koju su SAD pogubile u posljednjih 30 godina. Sjedinjene Države, nastavlja se u izvješću Human Rights Watcha, jedna je od samo nekoliko ustavnih demokracija koje pogubljuju kriminalce. One su zajedno s Kinom, Iranom i Vijetnamom zabilježile najveći broj smaknuća 2004. HRW podsjeća da je Vijeće Europe zabranilo smrtnu kaznu u svima od svojih 46 država članica, te da je ukidanje smrtne kazne preduvjet za članstvo u Europskoj uniji.

ZAGREB - Europski građani radije bi vidjeli Ukrajinu i Rusiju u Uniji nego Tursku, pokazuju rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je provela francuska agencija TNS Sofres za ukrajinsku lobističku skupinu, Europsku stratešku mrežu Jalta. Oko tisuću osoba iz šest najvećih zemalja EU - Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Španjolske i Velike Britanije, odgovorilo je na pitanje: "Zamislite da sljedeće zemlje apliciraju za ulazak u EU i ispunile su sve kriterije za pristup. Osobno, biste li bili za ili protiv tih zemalja". Pitanje je postavljeno za Ukrajinu, Rusiju, Tursku i Maroko. Iako nisu kandidati za EU, Ukrajina i Rusija očito uživaju veću popularnost među europskim građanima od Turske, koja ima status kandidata za EU. Kijev i Moskva dobili su 51 posto odnosno 45 posto glasova, dok je Ankara dobila 40 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙