FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom nalazi se u pat-položaju, a sporazumi o izbjegavanju incidenata ne funkcioniraju, pa je zato arbitraža bolja od situacije u kojoj neriješena pitanja izazivaju zaoštravanja i emocionalne reakcije na obje strane, izjavio je za novi broj ljubljanskog tjednika "Mag" slovenski predsjednik Janez Drnovšek. Drnovšek je u razgovoru za "Mag" pojasnio više svojih izjava o tome da se zbog blokade rješavanja graničnog spora zauzima za arbitražu ili rješenje graničnog pitanja preko međunarodne sudske ustanove, kako bi se rasteretili politički odnosi, čime je došao u koliziju sa službenim stajalištem vlade i ministarstva vanjskih poslova. Vlada i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel naveli su da žele da se granično pitanje riješi u okviru hrvatskih pregovora s Europskom unijom o punopravnom članstvu.

DHAKA - Najmanje 25 osoba, među kojima i dva policajca, ozlijeđeno je u četvrtak u Bangladešu u eksploziji blizu zgrade suda u kojoj se održava cjelodnevni štrajk odvjetnika, objavili su policija i očevici. Po njihovim riječima, eksplozija se dogodila na policijskoj kontrolnoj točki kod sudske zgrade u Gazipuru, 30 kilometara od glavnog grada Dhake. Riječ je o istom kompleksu gdje je u samoubilačkom bombaškom napadu u utorak poginulo šest i ozlijeđeno 50 osoba. Odvjetnici su organizirali štrajk tražeći bolju sigurnosnu zaštitu. Bangladeš je ove godine pogođen nizom bombaških napada koji se pripisuju militantima koji traže uvođenje islamskog zakona u toj pretežito muslimanskoj demokraciji.

NEW DELHI - Tisuće ljudi koji žive na obalama južne Indije evakuirano je u četvrtak nakon upozorenja da se približava snažan ciklon. Oluja se nalazi nad Bengalskim zaljevom oko 400 kilometara jugoistočno od Madrasa, glavnog grada države Tamil Nadu, objavila je agencija PTI. Meteorolozi ističu da se oluja nazvana Baaz (orao na hindu jeziku) "praktički ne kreće", no vjerojatno će kasno u četvrtak ili u petak krenuti sjeverozapadno prema državama Tamil Nada i Andhra Pradesh. Stručnjaci procjenjuju da bi oluja mogla donijeti pljuskove s grmljavinom i snažne vjetrove koji bi mogli dosegnuti brzinu veću od 90 kilometara na sat.

WASHINGTON - Američka vojska potajno je plaćala iračke novine da objavljuju na desetke proameričkih članaka koje su pisale specijalne postrojbe američke vojske, izvijestile su u srijedu novine The Los Angeles Times. U tim je novinama objavljeno da je "Postrojba za informativne operacije" u Bagdadu kupila iračke novine i pod svoj nadzor stavila radio postaju, te se njima služila radi širenja proameričkih stavova. Demokratski zastupnik iz Kalifornije Henry Waxman osudio je bilo kakav utjecaj američke vojske na iračke medije, kazavši da to ne treba tolerirati. Glasnogovornik Pentagona, kao i onaj u Zapovjedništvu američke vojske nisu zanijekali pisanje novina.

CARACAS - U sukobu prosvjednika i policije koji su se dogodili tijekom predizborne utrke za venezuelanski parlament, jedan je student u srijedu poginuo, a još je jedan ozlijeđen, izvijestili su tamošnji mediji. Sukob se dogodio u gradu Trujillo na zapadu zemlje. Ministar sigurnosti Jesus Villegas kazao je da je situacija pod nadzorom, te da je riječ o pokušaju oporbe da destabilizira izborni proces. Građani te zemlje trebali bi u nedelju izaći na birališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙