FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 30. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je iz procedure povukla Prijedlog odluke o imenovanju pravobraniteljice za djecu budući da je predložena kandidatkinja na to mjesto Ksenija Butorac izvijestila predsjednika Vlade Ivu Sanadera da povlači svoju kandidaturu na tu dužnost. Butorac je u kratkom pismu predsjednike Hrvatskog sabora i Vlade Vladimira Šeksa i Ivu Sanadera izvijestila da u "novonastalim okolnostima, gdje su neki pojedinačni interesi stavljeni iznad struke i interesa djece nadvladali razum, neopozivo povlači svoju kandidaturu za mjesto pravobraniteljice za djecu".

ZAGREB - Zbog niza prigovora socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca, Vlada će povući prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz drugog saborskog čitanja, najavio je ministar zdravstva Neven Ljubičić nakon sastanka premijera Ive Sanadera i njegovih ministara sa čelnicima sindikalnih središnjica. Najviše primjedbi odnosilo se na privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, odnosno izmjenu modela domova zdravlja. "Sindikati nisu protiv reforme zdravstva, ali su protiv reforme u kojoj se profit stavlja iznad zdravlja", istaknula je predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić. Podsjetila je da je model domova zdravlja izvorni hrvatski model koji je kao primjer desetljećima prihvaćen u svijetu.

ZAGREB - Vladin prijedlog novog Zakona o udžbenicima naišao je na potporu saborske većine i protivljenje većine oporbenih klubova koji smatraju da predložena rješenja neće smanjiti težinu školskih torbi, a da će ograničiti konkurenciju među nakladnicima i autonomiju učitelja. Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Nevio Šetić uvodno je istaknuo da će predloženi Zakon ograničiti broj udžbenika po nastavnom programu i stati na kraj tzv. kloniranim udžbenicima, odnosno udžbenicima koji su gotovo identični po sadržaju. Zakon će omogućiti povlačenje iz uporabe udžbenika sa zastarjelim materijalnim činjenicama te korištenje istog udžbenika kroz više generacija, kazao je Šetić. To stajalište dijele i klubovi HDZ-a i HSP-a, a u Klubu SDP-a smatraju da predloženi zakon školske torbe neće učiniti lakšima, nego težima.

ZAGREB - Žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj od danas bi trebale dobiti učinkovitiju i bržu policijsku zaštitu jer je u svim policijskim upravama uvedeno 24-satno dežurstvo policajaca osposobljenih za zaštitu od obiteljskog nasilja. "Dežurstva specijaliziranih policijskih službenika uvedena su u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i pratećim Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji", izjavio je Hini zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanac. Objasnio je da policija nije zaposlila nove službenike već je riječ o policajcima koji su i do sada radili taj posao, no sada će oni biti stalno dostupni, a ne samo u radno vrijeme.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić ustvrdio je danas da se druge stranke, državna administracija i obavještajne službe miješaju u izbore u HSS-u. Nismo ni sanjali da je to moguće, rekao je Tomčić na konferenciji za novinare, tvrdeći da je riječ o pokušaju preslagivanja političkih odnosa nasilnim putem. To nije rat za HSS, nego za vrh stranke, u njemu ne sudjeluje HSS-ovo članstvo, nego samo stranačka "vrhuška", i "stvar je znatno šira", ide i preko granica države, kaže Tomčić. Navodi da ljudi iz obavještajnih službi obilaze neke ljude na terenu i tumače im da je HSS dobar, ali bez Tomčića, da je takve susrete više puta imao Luka Roić. Na upit je li HDZ organizirao te službe da sruše vrh HSS-a, Tomčić odgovara da i njemu to pada na pamet, ali bilo bi prehrabro da HDZ šalje obavještajce u HSS.

ZAGREB - HSS-ovi dužnosnici Željko Pecek, Ante Markov i Božidar Pankretić odbacili su današnje prozivke predsjednika stranke Zlatka Tomčića, nazvavši ih najobičnijim, gnjusnim podmetanjima. Očito je kapetan broda izgubio kompas, pa pošto ne može biti kapetan, spreman je potopiti brod s posadom, izjavio je Pecek, dodavši da Tomčić, svjestan da ne može pobijediti, traži pričuvni položaj. Na Tomčićevu primjedbu da nije radio dobro, Pecek odgovara podatkom da je na sastanku regionalnog HSS-a dobio 13 glasova, a njegov kandidat Pavo Šarčević tri, s tim da je jedan glas bio Šarčevićev. Pankretić odbacuje mogućnost da bi njih trojica mogli biti ti koji su Josipa Friščića ucijenili da se kandidira s Tomčićem. Trojica HSS-ovaca odbacuju i teze da se radi o ratu u HSS-u, te kažu da se samo radi o izborima.

RIJEKA - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) uputili su Međunarodnoj financijskoj organizaciji (IFC) pismo u kojemu navode da su u "posjedu informacije da ovlašteni zastupnik IFC-a ponovno priprema scenarij koji vodi ka likvidaciji brodogradilišta 'Viktor Lenac'". U pismu, koje je jučer upućeno predsjedniku IFC-a Paulu Wolfowitzu, stoji da je u dvije godine provedbe stečaja zastupnik IFC-a odbio svaki prijedlog stečajnog plana te da se time izravno onemogućava završetak stečajnog postupka u brodogradilištu. "Prema posljednjim informacijama koje imamo, IFC će na predstojećoj dražbi svoju hipotekarnu imovinu licitirati za otkup preko jednog vašeg posrednika, a zatim ju prodati pojedinačno", navodi se.

ZAGREB - Radnici i sindikati Tvornice duhana Zagreb (TDZ) prosvjedovali su danas pred pogonom u Jagićevoj ulici protiv namjere Uprave da proizvodnju cigareta preseli u novu tvornicu u Kanfanaru. Tvornica duhana Rovinj (TDR), koja je vlasnik TDZ-a, namjerava ugasiti pogon u Zagrebu gdje se cigarete proizvode već 188 godina, te ga preseliti u Kanfanar gdje bi proizvodnja trebala početi krajem lipnja iduće godine. Uprava TDR-a nudi 240-ici radnika TDZ-a posao u Kanfanaru, 250 kilometara od Zagreba, izjavio je novinarima regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić nazvavši tu ponudu "farsom"jer uprava ne nudi subvencioniranje putnih troškova i stanarina, a za otpremnine nudi bruto iznos od 80 milijuna kuna, što sindikat ocjenjuje "smiješno malim" jer bi radnici trebali dobiti najmanje dvostruko više.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić pozvao je danas premijera Ivu Sanadera da zastane s postupkom ratifikacije Sporazuma sa Austrijom o obeštećenju austrijskih državljana kojima je bivša Jugoslavija nakon rata oduzela imovinu, te da se o svemu konzultira s parlamentarnim strankama. Đapić je, na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenio da Hrvatska u obeštećenju tzv. folksdojčera iz Austrije i Njemačke ne bi smjela ići iznad razine obeštećenja koje su provele Poljska, Češka i Slovenija. Smatra da parafirani sporazum u Saboru neće dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu i očekuje da će ga Vlada povući iz procedure, no upozorio da javni sukob predsjednika države i Vlade šteti međunarodnom ugledu Hrvatske.

ZAGREB/ČAKOVEC - Protiv troje čelnika Međimurske štedionice koji su, kako se sumnja, u nekoliko godina nezakonito stekli višemilijunske iznose podignuta je optužnica zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, izvijestilo je Državno odvjetništvo RH. Čakovečko Županijsko državno odvjetništvo protiv njih je podiglo optužnice zbog zloporabe položaja i ovlasti te ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i većinskog vlasnika štedionice Franju Mikca (56) policija je uhitila u lipnju, a tada je kriminalistički obrađeno još nekoliko osoba upletenih u slučaj Međimurske štedionice. Nezakonito poslovanje uzrokovalo je stečaj štedionice, zbog čega je Državna agencija za sanaciju banaka na teret proračuna štedišama isplatila oko 160 milijuna kuna.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji pada kiša, a vodostaj Kupe u Karlovcu u 14 sati bio je 650 centimetara i ponovno raste, tako da je na snazi pripremno stanje za obranu od poplave, doznaje se u Hrvatskim vodama, Vodnogospodarskoj ispostavi Kupa-Karlovac. Voditelj ispostave Borislav Vedrina procjenjuje, na temelju činjenice da je vodostaj Kupe jutros u 9 sati u Radencima u Sloveniji pao za 22 centimetra, da dolazeći vodni val neće toliko porasti da bi se na Kupi na karlovačkom području proglašavale redovite ili izvanredne mjere obrane od poplave.

ZAGREB - Godišnju Nagradu Ivan Filipović za 2004., najviše državno priznanje u odgojno-obrazovnoj djelatnosti danas je u Dvercima svečano primilo šesnaest djelatnika za postignuća u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te znanstvenom i stručnom radu. Čestitavši dobitnicima na tom priznanju, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je važnu ulogu nastavnika u reformi sustava školstva. "Cilj je da do 2010. hrvatski odgojno-obrazovni sustav bude najkonkurentniji u regiji", istaknuo je ministar, dodajući kako u tome prosvjetari imaju ključnu ulogu. Nagradu su u iznosu od 20 tisuća kuna dobili: Za područje predškolskog odgoja dobili su Silvana Bagarić, Jasminka Doležal, Mirjana Kalčić, Matilda Markočić i Tatjana Šimek, osnovnoga školstva Vlado Dragun, Jasenka Janeš, Verica Muhvić, Jurka Šaban, Anita Šojat i Danica Vrgoč, srednjeg školstva Grga Luburić i Ljerka Žic, visokog školstva Stanislav Marijanović i Aleksandra Pejčić te za područje znanstvenog i stručnog rada Nada Babić.

VUKOVAR - Iduće godine raspisat će se natječaj za izradbu projektne dokumentacije za izgradnju Luke Vukovar-istok, najavio je danas na konferenciji za novinare u Luci Vukovar državni tajnik za more Branko Bačić. U jedanaest ovogodišnjih mjeseci u vukovarskoj luci pretovareno je 750.000 tona raznog tereta, što je dvostruko više nego u cijeloj prošloj godini, te se ta luka bliži gornjim granicama iskoristivosti ukupnih kapaciteta, istaknuo je. Trend povećanja iskoristivosti kapaciteta vukovarske luke nastavit će se i idućih godina te se stoga ne može čekati na izgradnju nove vukovarske Luke, čija je gradnja predviđena na budućem kanalu Dunav-Sava, procijenio je državni tajnik Bačić. U izgradnju Luke Vukovar-istok u idućih pet godina uložit će se 40 milijuna eura, od čega će 25 milijuna eura osigurati hrvatska država, a preostalih 15 milijuna eura sama Luka, najavio je državni tajnik Bačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙