FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikanske upute o homoseksualcima

RIM, 29. studenog 2005. (Hina) - Katolička crkva zatvara vratasvećenicima homoseksualcima, odnosno od danas odgovorni za primanjesjemeništaraca imaju službene upute Vatikana o tome kako se trebajuponašati prema budućim svećenicima koji naginju homoseksualizmu.
RIM, 29. studenog 2005. (Hina) - Katolička crkva zatvara vrata svećenicima homoseksualcima, odnosno od danas odgovorni za primanje sjemeništaraca imaju službene upute Vatikana o tome kako se trebaju ponašati prema budućim svećenicima koji naginju homoseksualizmu.

Vatikan nije za objavu dokumenta "Uputa glede kriterija za pozivno raspoznavanje osoba s homoseksualnim tendencijama uoči njihova primanja u sjemeništa i svete redove", kako mu je puni naslov, pripremio nikakvu konferenciju za novinare ili njegovo predstavljanje, već je knjižica od osam stranica u utorak podijeljena novinarima akriditiranima pri uredu za tisak Svete Stolice.

Homoseksualcima je, dakle, ulazak u sjemeništa i religijske redove zabranjen. Ne smije više biti svećenika koji prakticiraju ili imaju "duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podupiru tzv. gay- kulturu".

Dokument kojim se prijeći ulazak homoseksualaca u svećeničke redove potpisali su kardinal Zenon Grocholewski, pročelnik Kongregacije za katoličko obrazovanje i tajnik te kongregacije nadbiskup J. Michael Miller. U uvodu se kaže da je objavljivanje tog dokumenta postalo hitna stvar zbog nedavnih slučajeva, bez spominjanja kojih, odnosno homoseksualnih i pedofilskih držanja nekih svećenika, posebice u SAD, koji su uznemirili Crkvu i vjernike. Ne mogu se zanemariti negativne posljedice koje mogu proizaći od zaređivanja osoba s homoseksualnim tendencijama koje su duboko ukorijenjene, navodi se u dokumentu.

Poziva se na poštenje budućih svećenika, pa se kaže kako bi "bilo jako nepošteno kad bi neki kandidat zatajio vlastitu homoseksualnost radi ulaska u redovništvo".

"Homoseksualac koji pokušava tajno uči u redove klera bit će oštro upozoren", odnosno za takve koji pokušavaju ući u sjemeništa se kaže da njihovo "držanje ne odgovara duhu istine", nije sukladno "osobi koja drži da je pozvana služiti Kristu i njegovoj Crkvi".

Odgovorni u sjemeništima imaju sada kratku i jasnu Uputu po kojoj će odlučivati je li netko spreman za ulazak u sjemenište i svečenićke redove, te moraju odbiti one u koje sumnjaju. Ipak ako je netko imao u mladim godinama neke homoseksualne tendencije, koje je "jasno prevladao najmanje tri godine prije" od zaređivanja u đakona može služiti Crkvi, navodi se u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙