FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sharonova stranka za palestinsku državu, no demilitariziranu

JERUZALEM, 28. studenog 2005. (Hina/AFP) - Kadima, nova strankaizraelskog premijera Ariela Sharona, sklona je stvaranju nezavisnedemilitarizirane palestinske države, stoji u njeznoj političkojplatformi predstavljenoj u ponedjeljak.
JERUZALEM, 28. studenog 2005. (Hina/AFP) - Kadima, nova stranka izraelskog premijera Ariela Sharona, sklona je stvaranju nezavisne demilitarizirane palestinske države, stoji u njeznoj političkoj platformi predstavljenoj u ponedjeljak.

Dokument koji je javnosti predstavio Tzipi Livni, ministar pravosuđa i bliski Sharonov suradnik, predviđa "stvaranje demilitarizirane palestinske države koja neće biti okrenuta terorizmu".

Među ostalim temeljnim odrednicama djelovanja nove stranke je zalaganje za to da Izraelu pripadne cijeli Jeruzalem, uključujući i istočni dio, zauzet i anektiran 1967., u kojem živi više od 200 tisuća Palestinaca te područja na kojima su velike skupine naselja na Zapadnoj obali u kojima živi većina od 240 tisuća naseljenika.

Sharon je prošlog tjedna, najavljujući osnivanje nove stranke, rekao kako nema namjeru na Zapadnoj obali provoditi novi plan povlačenja, poput onoga iz Pojasa Gaze i sjevera Zapadne obale, ali je ostavio mogućnost uklanjanja manjih pojedinačnih naselja.

"Kad dođemo do krajnje faze provedbe plana 'Smjernica za mir' u kojoj ćemo utvrditi granice Države Izrael, može se prepostaviti da dio naselja neće moći ostati tamo gdje je sad", kazao je tad Sharon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙