FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Grabar-Kitarović na konferenciji o prometu

OPATIJA, 25. studenog 2005. (Hina) - Jedan od osnovnih uvjetapriključivanja Hrvatske u transeuropsku prometnu mrežu je poštivanjestrogih pravila i normi kako bi se Hrvatska prilagodila i postalaintegralni član prometnog sustava Europske unije, kazala je danas naPrvoj međunarodnoj konferenciji o intermodalnom prijevozu ujugoistočnoj Europi ministrica vanjskih poslova i europskihintegracija Kolinda Grabar-Kitarović.
OPATIJA, 25. studenog 2005. (Hina) - Jedan od osnovnih uvjeta priključivanja Hrvatske u transeuropsku prometnu mrežu je poštivanje strogih pravila i normi kako bi se Hrvatska prilagodila i postala integralni član prometnog sustava Europske unije, kazala je danas na Prvoj međunarodnoj konferenciji o intermodalnom prijevozu u jugoistočnoj Europi ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Tek na osnovi analitičke usporedbe hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU u poglavljima prometna politika i transeuropske mreže, što nas očekuje sredinom sljedeće godine, bit će moguće utvrditi sve potrebne mjere za usklađivanje prometne politike Hrvatske i EU, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

Kazala je da je za integraciju u prometni sustav EU potrebno obaviti važne promjene među kojima je razvitak multimodalnog prijevoza.

No, za razvitak takvog prijevoza potrebno je izgraditi infrastrukturu i iznaći nove modele financiranja, osim mogućih zajmova, rekla je te ocijenila da je nakon ulaganja u cestovnu potrebno ulagati u željezničku i lučku infrastrukturu.

U prvom su planu kao mogući izvori financiranja predpristupni fondovi EU, primjerice ISPA program kojim se financiraju programi za transnacionalnu europsku mrežu, kazala je Grabar Kitarović dodajući da će u Hrvatskoj iz tog fonda, kao prvi projekt, biti rekonstruiran dio 10. željezničkog koridora.

Za tehničku potporu i nabavku opreme može se koristiti program PHARE, a za preusmjeravanja prometa na more i željeznice program Marko Polo.

Ministrica Grabar-Kitarović najavila je da bi pregovori o pristupanju EU mogli biti gotovi za dvije do tri godine.

Neka će područja biti posebno zahtjevna, primjerice prometna politika, ocijenila je dodavši da kroz Hrvatsku prolaze važni prometni pravci te da Hrvatska treba pridonijeti EU kao glavno raskrižje na jugoistoku.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji i izložbi o intermodalnom prijevozu u jugoistočnoj Europi pod nazivom "Jadranske luke - jadranska vrata Europe" sudjeluje oko 200 stručnjaka iz sedam europskih zemalja te predstavnici Europske komisije i međunarodnih banaka.

Konferencija će završiti danas, a jedna od glavnih poruka je da se Hrvatska što prije mora pripremiti za povezivanje s transeuropskom prometnom mrežom te da jadranske luke trebaju postati "vrata" Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙